perjantai 24. maaliskuuta 2023

Magneettikentässä "myrskyää" nyt todella voimakkaasti

 

Radiokeliennustetta HF:lle 24.3.2023

Voimakkaat häiriöt maan magneettikentässä luovat otolliset olosuhteet erityisesti revontulien tarkkailijoille. Toinen ryhmä joka sekä kärsii, että hyötyy magneettikentän myrskyistä ovat lyhytaaltoalueella operoivat harrastajat ja ammattilaiset. 

Radiorintamalla kun taajuudet alle 28 MHz (HF) menevät ns. tukkoon tai jopa "BlackOut -tilaan" onkin aika siirtyä kuulostelemaan VHF ja UHF -taajuuksia, jotka hyötyvät magneettikentän muutoksista. Näillä taajuuksilla radiosignaalit saavat uutta "buustia" magneettikentän luomista häiriöistä. Tätä ns. Aurora -efektiksi kutsuttua ilmiötä osaavat erityisesti radioamatöörit hyödyntää viestityksessään. Revontulimajakoiden avulla on helppo seurata tilanteen kehittymistä radioaalloilla. Viestityksen kannalta on mielenkiintoista se, että kun pitää aurorayhteyttä vaikka Tanskaan, onkin oma antenni suunnattu jonnekin Pohjois-Ruotsin tai -Suomen suuntaan, siis 180 astetta pois kohteesta. Voimakkain Aurora esiintyy juuri pohjoisilla leveysasteilla mikä tarjoaa radiosignaalille hyvän heijastuspinnan. Koska on puhe myrskystä magneettikentässä, on luonnollista että syntyneen heijastuspinnan osalta ennustettavuus on huono ja pidettävät radioyhteydet tarjoavatkin erittäin hyvän "yllätyskertoimen". Ei voi arvata mihin oma signaali taipuu ja kuka vastaa.

Tälläkin hetkellä (24.3.23 klo 11 SA) on havaintojen mukaan menossa vielä erittäin voimakas myrsky. Nyt meneillään olevan myrskyn osalta onkin saatu mittailtua aika mielenkiintoisia lukemia, jopa eräänlaisia ennätyksiä. Esimerkiksi Nurmijärven K-luku saavutti viimeyönä arvon 9 eli maksimin. Toivottavasti taivas oli pilvetön, niin revontuletkin olisivat olleet hyvin esillä eteläistä Suomea myöten. Radiosignaaleihinhan tuo pilvipeite ei juuri haittaa.

Magneettikentän aktiivisuus ennusteiden mukaan jatkuu kohonneena vielä lähipäivät, joten revontulet ovat vielä mahdollisia koko Suomessa. 

@ri





Myrsky magneettikentässä jatkuu



Nurmijärven K-luku (huom: K9!)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...