Almanakka - tuo arjen apuri |
Yliopiston almanakka on verrattain monipuolinen tietolähde, ei pelkästään viikkokalenterin takia vaan erilaisen tietosisällön takia. Kalenterista löytyvät luonnollisesti tärkeimmät kalenteritapahtumat, liputus- ja markkinapäivät sekä tietysti iso joukko planetaarista tietoa kuin myös ympäristötietoa erilaisine tilastoineen. Kaikki tuo pienessä vuosittain julkaistavassa vihkosessa.
Itse tulee kalenteria tutkailtua lähinnä sääilmiöiden ja taivaankannen tapahtumien osalta. Radiosignaalien kannalta mielenkiintoisia ovat nuo vuosittaiset tähdenlentoparvet, koska meteoriittien kautta saa mielenkiintoisia radioyhteyksiä. Toki myös planetaariset infot ovat myös mielenkiintoisi kun suuntailee kiikarit horisontin yläpuolelle, tähtiin. Kalenterista löytyvät säätilastot pitkiltä jaksoilta antavat hyvin kuvaa siitä onko ilmasto muuttunut vai ei.
Entinen planeetta, nykyinen kääpiöplaneetta Pluto, ei juurikaan kalenterin tiedoista löydy. Tämä aurinkokuntamme ulkovyöhykkeellä sijaitseva planeettahan on tullut tutummaksi, kun muutamat avaruusluotaimet ovat ohittaneet sen matkallaan ja lähettäneet tarkkoja tietoja tämän kääpiöplaneetan osalta. Ilman hyvää kaukoputkea tämän kääpiön tarkastelu on lähes mahdotonta, sen verran heikosti se erottuu tähtitaivaalta.
Se miksi innostuin tarkastelemaan juurikin Plutoa nyt on tuo mediassa julkaistu tieto, että maaliskuun 23 vuonna 2178, on Pluto tehnyt täyden ratakierroksen auringon ympäri laskettuna sen löytymisestä 18.2.1930! Matkaa on siis vielä paljon taivallettavana koko kierroksen osalta. Jos ei muuta, niin ehkä tämäkin asia valottaa hieman avaruuden suuria mittasuhteita.
Vaikka Pluto menettikin planeettastatuksensa, sen matka jatkuu ja Pluto tarjoaa vielä paljon tutkittavaa jatkossakin.
@ri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti