maanantai 13. maaliskuuta 2023

WinLink testausta kansainvälisesti

 

OH5KUY yhteyskokeilut WinLink 10 MHz 13.3.2023

Näin varautumisen merkeissä viestiliikenteen osalta on hyvä testailla ajoittain myös reititykset Suomen rajojen ulkopuolelle. Tällä kerralla kohteeksi valikoitui Norja, josta löytyy ja etenkin kuuluu useita WinLink GW-asemia. Norjan rannikoltahan löytyy useita asemia, joten on hieman jopa varaa valita mitä käyttää tai paremminkin mikä kuuluu parhaiten.

Testailussa kokeilin yhteyksiä vain 10 MHz (30 metrin aallonpituus) taajuuksilla. Käytössäni oli vertikaaliantenni ("pystykeppi"), johon ajoin tehoa n. 80 Wattia. Reilun 10 minuutin aikana onnistuin saamaan yhteyden kuuteen (6) GW (gateway) asemaan Norjassa. Vain yksi (LA5A) ei kuullut tai sitten sillä sattui olemaan juuri samalla hetkellä muuta liikennettä kanavoitavana.

Keskimääräinen etäisyys Norjan asemiin oli reilu 950 km, eli ihan pinta-aaltona ei yhteys syntynyt. Iltapäivällä klo 13.05 (UTC) / 15.05 (SA=Suomen aikaa) tehdyissä testeissä signaalitasot vaihtelivat tällä kerralla -17.1 dB - +7.3 dB:n välillä. Paras signaali oli LA1T (Oslo) suuntaan ja heikoin LA1B:lle (Bergen). Vaikka signaalitaso LA1B:lle oli hyvin heikko, olisi siinäkin onnistunut sanoman välittämään, vaikka tiedonsiirtonopeus ei kovin suureksi olisi noussutkaan. 

Niin WinLink -verkostossa kuin tuossa uudessa "CHAT -modessa" VARAC (Dynamic) tehdyt kokeilut ovat osoittaneet, että yhteydet syntyvät luotettavasti heikoillakin signaalitasoilla. Tämähän on vain hyvä juttu, kun ajatellaan tiedonsiirtoa käytettäväksi haastavissa olosuhteissa osana varautumista erilaisiin yhteiskunnallisiin häiriötilanteisiin.

73 // @ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...