Ikkuna pakettiradiomaailmaan (easyterm+UZ7HO radiomodem) |
Pakettiradioverkko ei ole vielä täysin kuollut, vaikka sitä on jo ehditty jonkin verran hehkuttamaankin. Pakettiradio on varmasti monelle harrastajalle jo hieman historiaa sillä 2000-luvulle tultaessa pakettiradioverkon päälle rakennettu valtakunnallinen runkoverkko (VHF/UHF taajuuksilla) purettiin pois pian 2000-luvulle tultaessa. Radioamatöörien runkoverkko siirtyikin käytännössä internettiin. Pakettiradio onkin jäänyt pitkälti APRS-toiminnan ansiosta vielä henkiin - hyvä niin. Paikkatietoa ja lyhytviestejä välittävä APRS-verkko onkin pitänyt pintansa kiihtyvässä digitalisaatiossa ja sen käyttäjämäärät eivät ainakaan ole vähentyneet. Asiaa on helpottanut se, että APRS:n osalta ei tarvitse välttämättä tehdä kovin "raskaita" kalustoinvestointeja, vaan yksinkertaisimmillaan pakettiradioyhteydet saadaan toimimaan tietokoneen äänikortin kautta: otetaan käyttöön vain ohjelmisto, joka korvaa perinteisen "rautamodeemin" (ks. kuva 2) ja tietysti sopiva radio 144 MHz:n taajuudelle.
1980 - 1995 -luvuilla pakettiradio eli ns. kulta-aikaa. Valtakunnallista dataverkko kehitettiin ja se saatiinkin monilta osin hyvin toimivaksi. Pakettiradion kautta radioamatöörit saivat kätevästi erilaisia palveluja, joista ehkä tärkein oli tuo DXCluster, palvelu jossa näkyi äänessä olevat radioasemat. DXCluster on toki nykyäänkin yksi tärkeimmistä, mutta sekin toimii jo internetalusta päällä.
Myös erilaiset posti- ja chat-palvelut olivat nosteessa 1990-luvulla. Pakettiradioverkko tarjosikin oivan mahdollisuuden välittää tietoja muille asemille sekä tietysti omat chat-palvelut keskusteluihin. Sanomatta on selvää, että nykyään nuo palvelut löytyvät internetalustoilta, mutta onneksi vielä osin myös perinteisen verkon paristakin pakettiradiotaajuuksilla.
Itse olen perinteisesti käyttänyt APRS-verkkoa niin paikkatiedon lähettämiseen kuin "chattailuun" muiden asemien kanssa. Lisäksi APRS:n kanssa toimiessa on ollut hienoa pitää yhteyksiä mm. Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) kautta.
Kuluvalla viikolla päivitin hieman omaa asemaa pakettiradioverkon osalta ja laitoin "suoja-asemaan" kellariin toimintaan oman pakettiradioaseman. Tässä oli nyt järkeä, koska paikalliselle radioamatöörikerholle (OH5AB) saatiin käyttöön pakettiradioverkon palveluja WinLink -yhdyskäytävän rinnalle. Käytössäni on tietokoneelle asennettuina UZ7HO-radiomodeemiohjelmisto (lisenssivapaa) ja sen rinnalle easyterm (lisenssivapaa pääteterminaaliohjelma). Lisäksi koneelta löytyvät luonnollisesti rekisteröityinä VARA HF/FM -ohjelmistomodeemit nopeaan tiedonsiirtoon HF ja VHF -verkoissa. VHF-yhteys n. 10 km päähän maanalta pelkällä mobiilipiiskalla ja 1 Watin lähetysteholla toimivat hyvin. Tämä hieman yllätti allekirjoittaneen. Hieno juttu. Tänään lisäsin järjestelmään vielä ns. etäkäyttöominaisuuden, jolloin ei itse tarvitse olla kellarissa kun tarvitsee viestittää - riittää kun löytää internetyhteyden käyttöön 😎 Radioamatöörimääräysten mukaisesti toimiessa en voi kuitenkaan jättää asemaa ilman valvontaa, joten kellarin asema on päällä (QRV) silloin kun itse olen myös paikalla yläkerrassa. Tämä ei siis ole mikään automaattiasema (24/7), joka vaatisi erilliset luvat Ficoralta. Siihen ei ole nyt tarvetta.
Kohti uusia haasteita.
73 // ARi
Radiomodeemeja moneen lähtöön 1980-2010 ! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti