keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Vauhdikasta tiedonsiirtoa VHF-verkossa

 

Yhteys tukiasemaan luotu 144 MHz (VHF) kanavalla ! (kuva 1.)

Ulkona vallitsevan lumimylläkän keskellä on hyvä hetki paneutua jälleen "radioaktiivisuuteen". Tällä kertaa kohteena on Saimaan Viitosten radiokerholle (OH5AB) valmistunut VARA FM gateway, joka toimii nimensä mukaisesti VHF taajuudella, 144.950 MHz. 

Aikaisemmin olen keskittynyt testailemaan tuota VARA HF -modeemia, joka nimensä mukaisesti toimii lyhytaalloilla toimittaessa (HF). HF:llä GW (gateway) asemia on tarjolla runsaasti ja niiden tavoitettavuus vaihtuu kulloisenkin radiokelin (heijastukset) mukaan - samoin kuin tiedonsiirrossa käytettävä nopeus.

VHF-verkossa tuo yhteysetäisyys GW-asemaan on yleensä reilusti alle 100 km, koska käytettävä taajuus ei normaalisti mahdollista pitempiä yhteyksiä luotettavasti. Tuo 100 km:n matkakin on yleensä alle 50 km, jos käytössä ei ole vahvistavia Yagi-antenneja tai muutoin erikoisen hyvää paikka radiotielle (runsaasti horisontaalista näkyvyyttä).

Tämän päivän testissä omalta osaltani eivät oikein mikään em. seikoista toteutunut - no, käytettävä taajuus 144.950 MHz kuitenkin 😄 Testiympäristöksi valitsin talon kellaritiloista löytyvä harrastehuoneen, jonne asensin 1/4 -aallon mobiilipiiskan magneettijalalla tuolin metallireunukselle. Tässä tapauksessa toimitaan siis käytännössä kaikilta osin maanalla, joten horisontaalinäkymästä ei voi puhuakaan. Radiona toimi luotettava pikkuradio, Yaesu FT-818ND, josta löytyvät niin HF, VHF ja UHF -alueet. Maksimiteho lähetyksessä on n. 6 Wattia ja luonnollisesti radio toimii omilla akuillaan.

VARA FM-ohjelmisto tarjoaa mainion työkalun tai oikeastaan työkalut yhteyksien toteamiseksi ja asetuksien määrittämiseksi. PING-toiminnolla voidaan kokeilla kuuleeko vasta-asema meitä ja jos kuulee, niin millaisilla signaaleilla. Mikäli kuuluvuus on hyvä, niin vielä ennen varsinaista tiedonsiirtoa voi tarkastaa äänikortin tasot ja asetukset VARA FM -ohjelmiston avulla ja tulos pitäisi oleman kuvan 1 mukainen.

Tiedonsiirto FM-kanavilla on vauhdikasta ja hyvällä yhteysvälillä se näkyy toimivan jopa paremmin kuin joissakin kaupallisissa tiedonsiirtoverkoissa - hämmästyttävää. Poikkeusoloissa, kun myrskyt, luonnonmullistukset tai jopa aurinkotuulet ovat katkaisseet perinteiset internetyhteydet, onkin VARA HF ja FM -verkoista merkittävä apu tiedonsiirrossa. Suuriakin tietomääriä voidaan liikutella ilman kiinteitä verkkoja HF ja FM -verkoissa. 

Kokeilin omaa "EMCOMM" (EmergencyCommunication) asemaa kellarissa ensin täysillä liki 6 Watin tehoilla ja liki 8 km päässä maastoesteiden takan sijainnut GW-asema kuittasi yhteyden heti ensimmäisellä kerralla erinomaisilla signaaleilla. Myöhemmin päivän aikana toistin testin, käyttäen vain 0.5 Wattia - ja homma toimi. Akkuja voi siis säästää näiltäkin osin. Testissä lähetin pitkän sähköpostin ilman liitetiedostoja Savonlinnaan ja hyvin tuntui toimivan. Omien aktivointien lisäksi aionkin ottaa VHF-GW:n osaksi viikoittaista Winlink Wednesday -harjoitusta. Tästä on hyvä jatkaa.

Muuten - Suomen seuraava, vuoden ensimmäinen, varaverkkoa testaava 2 vrk harjoitus pidetään jo 17.-18.3.2023. Tuolloin moni radioamatööriasema siirtyy langallisesti internetistä ainakin hetkeksi HF- ja VHF-verkkoihin. 

73 de ARi 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjakso...