torstai 16. maaliskuuta 2023

Jälleen kannattaa päivitellä - ainakin Windowsia

- Muista päivittää Windows -  

 Microsoft julkaisi kuluvan viikon tiistaina jälleen totuttuun tapaan joukon päivityksiä tukemiinsa käyttöjärjestelmiin. Nyt olikin hieman suurempi syy käydä pikaisesti tarkastamassa onko omat päivitysasetukset kohdillaan ja päivitykset asentuneet onnistuneesti. Jaettu päivityspaketti korjasi peräti 83 tietoturva-aukkoa, siis melkoinen  määrä haavoittuvuuksia. 

Mielenkiintoisin nyt korjatuista aukoista lienee tuo Office -pakettiin kohdistunut korjaus. Päivittämättömässä Officessa on näet mahdollista nostaa tunkeutujan oikeuksia työasemaan tai palvelimeen, pelkästään lähettämällä kohdekoneelle oikein muotoiltu sähköpostiviesti, jota käyttäjän ei edes tarvitse avata lukeakseen! Tätäkin aukkoa käytetään jo kovasti hyväksi maailmalla, joten ihan hyvä syy tarkastaa päivitysten ajantasaisuus.

Tuosta Officea koskeneesta "aukosta" ei itselläni ole niin suurta huolta, koska en käytä noita MS Officen tuotteita, koska vapaan lähdekoodin "Office -tuotteet" tekevät saman asian ja ovat yhteensopivia virallisten versioiden kanssa. Niistä puuttuu onneksi nuo hyökkäyksen mahdollistavat tiedonsiirtorajapinnat ja aliohjelmat. Saadun tiedon mukaan (STM) tuolla itänaapurissa GRU;n (sotilastiedustelu) osalta tätäkin aukkoa on jo ehditty hyödynnetty mm. Ukrainan suuntaan

Omaa työasemaani olen tehnyt hieman immuunimmaksi moniin hyökkäyksiin ihan yksinkertaisella konstilla, jota ei juurikaan hirmuisesti mainosteta. Mutta toimii moniin uhkiin eikä haittaa omaa käyttöäkään. Olen asentanut kotimaisen (Suomi) ja Brittiläisen kielipakettien lisäksi ihan vaan varmuudeksi myös Venäjän ja Kiinan -kielipaketit koneelle. Itse niitä harvoin tulee käytettyä, mutta kun tuo itämainen peruspöpö etsii kohdekoneita lännen suunnalta, niin se harvoin haluaa tarttua työasemaan josta löytyy kotimaansa, tekijöiden omat kieliasetukset.

Ei muuta kuin päivittelemisiin.

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...