lauantai 25. maaliskuuta 2023

WSPR paljastaa myrskyn merkit

 

WSPR-signaalit HF:llä viikolla 12/2023 (kuva 1)

Magneettisen myrskyn huippu on ohitettu jälleen, mutta jälkimainingit näkyvät vielä niin revontulina kuin radiokelien "mutkitteluina" HF:llä. Iso myrsky takana, joten toipumiseen menee tovi, ellei uusi purkaus ehdi sotkemaan asioita uudelleen. Tämä on jännää ja mielenkiintoista aikaa kun lähestytään taasen auringon ns. pilkkumaksimia.

WSPR(Weak Signal Propagation Reporter), eli heikkojen signaalien etenemisen raportoija on hyvä keino tarkkailla radiokelejä samoin kuin testailla omia antennejaankin. WSPR:ssä käytetään lähetyksessä yleensä hyvin heikkoja lähetystehoja (QRP). Sanomaliikenne on yksisuuntaista ja omaan lähetteeseen onkin pakattuna tieto vain omasta asemakutsusta, lokaattoriruudusta (paikkatieto) ja käytetty lähetysteho.

Kuvassa 1 näkyy kuluneen viikon WSPR-signaalit. Signaalikuvaajasta näkyy selvästi kuin 23.-24.3 tapahtunut magneettimyrsky leikkasi signaaleja. Kuvaajassa tuo näkyy hyvin jyrkkänä kuoppana. On hyvä tietää, että vuorokauden aikana WSPR-signaalitietokantaan tallentuu useiden tuhansien / kymmenien tuhansien signaalien tiedot, joten kuvaajaa voidaan pitää hyvin luotettavana näkymänä radiokeliin. WSPR-toimintaahan on myös muillakin taajuuksilla kuin HF:llä, joten nuo hieman marginaalisiksi jääneet 50 MHz ja alabandien pitkäaaltoalueet näkyvät kuvaajan alapalkissa myös.

Kuvassa 2 hieman näkymää WSPR-signaaleihin. HF-alueen keskellä oleva 10 MHz taajuusalue on ehkä suosituin WSPR:n käyttäjien keskuudessa. Monella harrastajalla toki on lähetin käytössä myös muilla taajuuksilla, joten kattavuutta koko HF:n osalta saadaan helpostikin.

WSPR-signaaleja ennen myrskyä 10 MHz:lla Mustolassa kuulltuna.

73 // @ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...