torstai 10. maaliskuuta 2022

Paketti perillä Ukrainassa - sähköinen kuittaus tuli etuajassa

Ukraina kuittaa
 

QSL frm Ukraina (kaikki ok)


QSL 2 frm Ukraina (vahvistus, OK 73)


Pari viikkoa aikaisemmin mainitsin tässä blogissani pienestä avustuslähetyksestä Ukrainan suunnalle. Paketti ehti hyvin perille, jopa hieman etuajassa omiin laskelmiin nähden. Kriisin alkupäivinä tuo pakettien kuljetus onnistui vielä kriisialueille helpommin kuin tänään. Onneksi tältä osin oltiin ajoissa liikkeellä.

Yleishyödylliset tarvikkeet ovat siis saapuneet perille ja todettu toimiviksi. Pakettia lähetettäessä ei ollut vielä tiedossa eikä tullut mieleenkään, että Ukrainan radioamatööritoiminta laitetaan ns. jäähylle kriisin ajaksi. Näinhän se yleensä onkin - niin oli Suomessakin Talvi- ja Jatkosodan vuosina. 

No, kuten aikaisemmat kriisit ovat osoittaneet, eivät ne signaalit näiltäkään osin täysin häviä: Kuwaitin kriisin aikana oli aktiivinen radioamatööri, joka lähetti tietoja Kuwaitin suunnalta, myös Afganistanin suunnalta on saatu infoja radioamatöörilähetyksien kautta jne.

Sovin paikallisen vastaanottajan kanssa ns. helpon kuittauksen radioaalloilla, joka näkyy tähän juttuun liitetyistä kuvista tältä illalta (10.3.2022 klo 17:49 Suomen aikaa). Toki olisimme voineet hoitaa asian yksinkertaisesti tekstiviestein, mutta tämä valittu tapa tuntui luontevimmalta tällä kerralla. Olihan tätä testattu jo aikaisemminkin eri tilanteissa.

Pyysin käyttämään sovittua digimodulaatiota 14 MHz:n taajuusalueella (tämä "juomapaikka" on yleensä pisimpään ja luotettavimmin auki Eurooppaan heijastuksien osalta). Tänään oli jälleen MPK-harjoituksen valmistelun ohessa ns. kuuntelu päällä ja hyvä että en pudonnut tuolilta kun tyhjältä ruudulta tuli esiin UT-kutsu (Ukraina). Signaali oli niin heikko, ettei se kuulunut normaalissa audiossa radiolla saati näkynyt tuossa vesiputousnäytössä, mutta sanoma tuli perille -28 dB:n signaalillakin. Tässä on juuri tämän lähetelajin voima!

Ukrainan suuntaa vastasin omalla CQ (yleiskutsu) tai sovitusti työskentelemällä jonkun muun aseman kanssa saman aikaisesti. Nyt sattui niin hyvä tuuri, että taajuudelle tuli Englantilainen asema, jonka kanssa saatiin työskenneltyä siinä sivussa. Omalla kuunteluvuorollani Ukrainan vahvisti sovitusti viestini ensi yhdellä kapeakaistaisella, nopealla lähetteellä (ei suunnittavissa helposti) ja tämän jälkeen vielä lopputoivotukset toisella hieman leveämmällä lähetteellä.

Nyt ei muuta kuin odottelemaan tilanteen rauhoittumista, jotta päästään pitämään lopulta ihan "oikeita" radioamatööriyhteyksiä eri modulaatioilla Ukrainan  suuntaan.

HUOM: kuvan tiedoissa on tuo Ukrainan aseman oikea kutsu pyyhitty samoin kuin lokaattori (sijaintitieto) 

HUOM 2: kuvassa on Englantilaisen aseman lähetys näkyvissä vihreiden raitojen välissä kuvien vasemmassa reunassa. Oma työskentelytaajuuteni on tuo punaisten viivojen rajaama alue, jossa näkyvät sitten nuo kuittausvarmenteet.


@ri



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...