lauantai 19. maaliskuuta 2022

Voyager 2 - "loud and clear" Still alive !

Voyager-luotaimen tekninen esittely (JPN)
 
Pienenä päivityksenä tähän tekniseen artikkeliin muutaman vuoden takaa. Matka jatkuu ja nyt sitä on jo takana liki 20 miljardia kilometriä ja radiosignaalilla matka maapallolla luotaimelle tapahtuu reilussa 18 tunnissa suuntaansa.

********************************************

"Luotainvanhus", Voyager 2, tekee matkaansa jo reilun 19 miljardin kilometrin päässä ja ikääkin luotaimella on jo kunnioitettavat 43 vuotta. Ihan kunnioitettava toimintaikä teknisille laitteille. Kuinka monta yli 40 vuotta käytössä ollutta teknistä laitetta omasta kodista löytyy? Ei varmaan hirmuisesti - ainakaan toimintakuntoisia 😊

Pientä huolta Voyager 2:n (Vo2) osalta lisäsi taanoin se, että yhteys maapallolta luotaimeen oli poikki: se ainoa antenni, Australiassa, joka pystyi yhteyttä pitämään oli otettu huoltoon. 

Kyllähän antennit tulee huoltaa toimintakunnon takaamiseksi jatkossakin. Vo2:n yhteyksien osalta on oltu ja ollaan jatkossakin ns. yhden kortin varassa, eli yhteys onnistuu vain eteläiseltä pallonpuoliskolta ja nimenomaa juuri huolletulta DSS43-antennilta.

Yhteyden katkaisivat siis Australiassa sijaitsevan Deep Scace 43 -radioantennin huoltotyöt. Deep Space Station 43 on ainoa radioantenni maailmassa, jolla voidaan lähettää komentoja Voyager 2 -luotaimeen.

Lokakuun lopulla luotaimeen lähetettiin testiviestit, ja se poimi ne ongelmitta. Joskin vastaaminen kesti 34 tuntia tavallisen 16 tunnin sijaan.

Deep Space 43 -radioantennin korjaukset eivät ole vielä valmiit, vaan ne jatkuvat ainakin vielä ensivuoden helmikuuhun

Toivotaan niin Vo2:lle kuin sen kumppanille Vo1:lle hyvää matkaa - ja ollaan yhteyksissä!


Voyager-luotaimen pienoismalli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...