perjantai 18. maaliskuuta 2022

Kenraaliharjoitus

 


Viestit kulkevat OH5RAD:n kautta 1.6 MHz:lla



Viikonvaihteessa, 25.-26.3.2022, pidetään jälleen MPK-HF-harjoitus, jossa harjoitellaan sanomien lähetystä sähköpostin tapaan ilman internettiä, eli suoraan radiotiellä kotimaassa. Nyt perjantai-illan osalta oli järjestetty mahdollisuus hieman testailla omien järjestelmien toimivuutta hieman haasteellisella HF-alueella, 1.8 MHz eli 160 metrin aaltoalueella. Normaalisti tämä aaltoalue on jäänyt syrjään harjoituksissa, mutta nyt on onneksi nostettu tämäkin vaihtoehto mukaan toimintaan. Onhan se hyvä, että käytettäviä taajuuksia löytyy monilta alueilta, koska radiokelit käyttäytyvät toisinaan hieman ennakoimattomasti.

Itselläni ei noita 1.8 MHz:n yhteyksiä juurikaan ole tullut pidettyä, koska toimiakseen kunnolla tuo aaltoalue vaatii yleensä melkoisen suuret antennit; onhan tuo aallonpituuskin jo reilu 160 metriä! Tänään kuitenkin osoittautui, että tuo lähinnä kotimaan työskentelyyn tarkoitettu T2FD-dipoli tuolla puutarhan lumimassa päällä toimi ihan hyvin, jopa yllättävän hyvin. Otin harjoituksen johtoasemaan, OH6IJ, yhteydet niin OH5RAD -aseman kautta kuin suoraan OH6IJ:nkin kautta. Hyvin toimi, niin kuin sivun kuvista näkyy.

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...