lauantai 26. maaliskuuta 2022

WinLink osoitti jälleen toimivuutensa


Naamioitu WinLink-asema Lappeenrannassa

Valtakunnallinen viestiharjoitus käytiin 25.-26.3.2022 osana MPK:n koulutustoimintaa. Harjoituksen tarkoituksena oli muodostaa internetistä riippumaton sanomaverkko, joka pystyi toimimaan myös laajojen sähkökatkosten alla. Näin harjoituksen loppumetreillä kuulosteltuna ja sanomalokikirjaa katsoessa näyttää, siltä että tavoitteissa onnistuttiin jälleen erinomaisesti. Monin paikoin ei sähkökatkoksia tarvinnut simuloida, sillä kevään ensimmäinen myrsky aiheutti katkoksia ihan oikeasti. Internetin osalta asia oli helposti simuloitavissa, ottamalla tuo nettitöpseli pois reitittimestä.

Alla hieman koostettua infoa käytetyistä ohjelmistoista. Tiedot on OH9EGH koostamat ja tulivat osana viestipakettia HF-kanavia pitkin harjoituksen aikana.

 winlink (WL) - maailmanlaajuinen radioamatöörien radioverkko sähköpostien välittämiseen radioteitse - HF-VHF-UHF-Satelliitti -> https://winlink.org/

WinLink Express (WLE) - Windows-ohjelma eli ns. asiakasohjelma sähköpostien vastaanottamiseen, lukemiseen, luomiseen ja lähettämiseen Winlink-verkon kautta. WLE tarvitsee softa- tai rautamodeemin kaverikseen. Mukana tulee ARDOP-softamodeemi, mutta voimakas suositus on VARA softamodeemien käyttämiseen. VHF-alueellla voidaan käyttää (erikseen asennettavia) softamodeemeja tai rautamodeemeja pakettiradioprotokollalla tai VARA:n VHF-versiota. Mainitut odeemit eivät ole yhteensopivia ts. eivät pysty kommunikoimaan keskenään..

https://downloads.winlink.org/User%20Programs/

VARA - WINDOWS-sovellus - ns. softamodeemi - ohjelmoimalla tehty modeemi datan välittämiseen radioteitse. Toimii WLE:n modemina. Muuttaa digitaalisen signaalin analogiseksi ts. radiolle sopivaksi. Valitettavasti täysi suorituskyky on pienen lisenssimaksun takana. VARA HF on suorituskykyinen virheenkorjaava adaptiivinen modeemi. Adaptiivisuus tarkoittaa sitä, että modeemit muuttavat kelitilanteen mukaan siirtonopeutta muuttamalla mm. apukantoaaltojen määrää ja apukantoaalloilla käytettyä modulaatiota, symbolinopeutta ja koodausta. Käyttö ilman lisenssiä on todella hidasta ja hyydyttää verkot. Ei suositella.  Ohjelmoija Jose -> https://rosmodem.wordpress.com/

Gateway-asema (GW) - Asema, joka välittää WinLink-verkon ja asiakasasemien (client stations) välisiä WL-sanomia. Jos sanomatyyppi on Radio-Only (RO) niin sanomia ei välitetä verkkoon, vain radioteitse asemien MPS-valintojen perusteella.  

https://winlink.org/RMSChannels

MPS - Message Pickup Station - Asiakasasema voi WLE-asetuksissaan (Hybrid Settings) määritellä mistä GW-asemilta haluaa hakea postinsa. Kannattaa valita vähintään yksi, sellainen mihin saa helpoimmin radioyhteyden. Ja varalle toinen. Mutta kolmas alkaa olla jo liikaa, koska välitysliikenteen määrä kolminkertaistuu.

DIAL-taajuudet - Radio laitetaan ensin digi-asentoon USB(-D), katsotaan mitä näkyy taajuusnäytössä. Se on DIAL. Winlink ilmoittaa kaikissa listoissaan ja kartoissaan ja WLE:ssä jostain syystä ns. ?Center-taajuuden? eli signaalin keskitaajuuden, joka on Dial-taajuudesta 1.5kHz suurempi. Esimerkki: 

Taajuusnäyttö USB-asennossa on 3600.0 (DIAL) 

jolloin signaalin keskitaajuus on 3601.5 (CENTER)


vy 73 de ARi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...