keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

DEMASKUOK - Tyrmäys

 

RjKK - cybersignint

Ukrainan sotatilan ja siihen liittyvän erilaisen viestinnän myötä, ovat taas erilaiset kyberoperaatiot disinformaation levittäjinä olleet voimakkaasti esillä. Tälle valeuutisoinnille (disinformaatio) onkin nyt luotu jälleen oikein hedelmällinen kasvualusta, jota halutaan käyttää hyväksi niin hyvässä kuin siinä pahassakin.

Media syöttää tietoa useilla eri kanavilla. Erilaisia somealustojen julkaisuja ja julkaisijoita tulee esille lähes päivittäin, ja kaikilla tuntuu oleva vankka ja vahva käsitys esittämistään asioista. Tässä sodassa toki parhaiten pärjäävät ne, jotka saavat sanomansa nopeasti liikkeelle ja tavoittavat jakelullaan ne kuuluisat massat. Disinformaatio sisältää kaikenlaisen väärän, epätarkan tai harhaanjohtavan tiedon, joka on suunniteltu, esitetty ja mainostettu tahallisesti aiheuttamaan yleistä vahinkoa tai hankkimaan voittoa. Ne voivat vaihdella väärästä tiedosta todella haitalliseen propagandaan.

Väärät tiedot voivat vaikuttaa ja muokata yleistä mielipidettä tietyistä asioista käyttämällä kirjallisia, visuaalisia ja äänityökaluja, jotka voivat levitä eri kanavien kautta. Disinformaatiotekniikoihin kuuluvat salaliittoteoriat, väärennökset, vankkurit, napsautussyötti, whataboutismi ja muut. Käyttämällä näitä tekniikoita vihamieliset toimijat manipuloivat ja vääristävät totuutta.

Vastalääkkeitä someviestien uutisseulontaan on pyritty kehittämään jo pitkään. Mutta niin tässä kuin muussakin kybersodassa, tuntuu aina siltä, että puolustus on askelen jäljessä. 

Yksi hyvä esimerkki disinformaation kitkemiseen on Vilnassa (Liettua) kehitetty vasta-ase nimeltään Demaskuok. Käännettynä tämä liettuankielinen sana tarkoittaa samaa kuin englannin "debunk" eli tyrmätä, osoittaa vääräksi. Tämän "someaseen" ytimessä majailee vilnalaisen mediatyhmän Delfin, yhdessä Googlen kanssa kehittämä tietokoneohjelma. Tämän ohjelman tärkeimpänä tavoitteena on kuinkas muutoin kuin tunnistaa valeuutiset ja paljastaa niiden liikkeellelaskija(t).

Kehitetty ohjelmisto suorittaa someaineistosta kieleen ja uutisoinnissa käytettyjen sanojen analyysia. Tämän lisäksi ohjelmisto tekee havaintoja siitä, kuinka nopeasti joku uutinen (viesti) leviää. Leviämisnopeus onkin yksi valeuutisen tärkeimpiä tuntomerkkejä, sillä valeuutisen tärkein tehtävä on levitä mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman laajalle.

Taustalla pyörivän ohjelmiston lisäksi tärkeää osaa kokonaisuudessa näyttelevät reilun 4000 asiantuntijan ("tontut") käsittävä verkosto, joka syventyy uutisiin oman asiantuntemuksen voimalla ja päättää, onko analysoitava uutinen todellakin valeuutinen vai jotain muuta. Yhteisö yhdistää eri alojen ammattilaisia, mukaan lukien muun muassa ulko-, turvallisuus-, IT-, kyber-, ympäristö-, talous- ja muiden asioiden asiantuntijat. Tilanteesta riippuen tontut voivat toimia sekä ennakoivasti että reaktiivisesti. He toimivat sekä yksilöinä että hyvin organisoituneena sosiaalisen median yhteisönä.

 Ohjelmiston tehokkuutta voidaan hyvinkin arvioida sillä, että saadun tiedon (STM) mukaan ohjelma pystyy tunnistamaan noin puolet (50 %) valeuutisoinnista, joten "Tonttujen" taakka analysoinnin osalta kevenee huomattavasti.

Taistelulle Internetin "Trolleja" ja disinformaatiota vastaan on siis jo lääkkeitä olemassa. Mutta, muistetaan kuitenkin se, että oma "somelukutaito" on se tärkein kaikista; me itsehän niitä uutisia luemme, peukutamme, jaamme jne...

 @ri


demaskuok.lt 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...