sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

Suomen Lintuatlas 2022 pääsee vauhtiin

Suomen Lintuatlas v. 1974-1979
Suomen neljäs lintuatlas on alkanut juuri. Ei muuta kuin kaikki joukolla mukaan tekemään tärkeitä havaintoja ja samalla tukemaan Suomen uusinta linnustoselvitystä. Lintuatlaksessa selvitetään havaintojen perusteella lintulajien pesimäaikainen levinneisyys ja pesimäalueet Suomessa. Koska kyseessä on jo Suomen neljäs lintuatlas, voidaan tätä uutta aineistoa peilata hyvin aikaisempiin atlasaineistoihin, jolloin selviää mm. lajien levinneisyyksissä tapahtuneet muutokset Suomessa. Tähän tärkeään havaintojen keräämiseen voivat osallistua kaikkia, ei siis tarvitse kuulu mihinkään lintutieteelliseen yhdistykseen tai muuhun organisaatioon. Mitä enemmän havaintoja saadaan, sitä tarkemmaksi tuo aineisto tulee.

Osallistuin itse vuosina 1974-1979 tehtyyn Suomen ensimmäiseen atlaskartoitukseen Etelä-Karjalassa. Tuolloin tehdyt havainnot kirjattiin "kätevästi" erilliselle atlaslomakkeelle, jotka sitten lähetettiin ohjeiden mukaisesti erillisen Atlastoimikunnan käyttöön havaintojen kirjaamiseksi tietokantoihin. 

Nyt tuo havaintojen kirjaaminen on luonnollisesti paljon helpompaa, kun käytettävissä on internetin ja mobiiliverkkojen tarjoamat mahdollisuudet havaintojen kirjaamiseksi. Havaintojen kirjaaminen suoraan tietokantoihin onnistuu helposti kännykän avulla muun ulkoilun yhteydessä. Ei muuta kuin ladataan sovellutuskaupasta "Atlas-appi" ja aloitetaan. Toki ohjeisiin on hyvä tutustua ennen kuin alkaa tietoja tallentamaan. Lisäinfoja ja ohjeita löytyy kätevimmin projektin omilta nettisivuilta tai BirdLifen sivustolta:

Lintuatlas: lintuatlas.fi 


BirdLife: birlife.fi/lintuatlas 
Pikkuvarpunen 1974-1979 (Suomen Lintuatlas)

 Tuota vuoden 1974-1979 kartoituksen tulosta on mielenkiintoista selata näin kymmenien atlasvuosien jälkeenkin. Kaakkois-Suomen uusin tulokas, pikkuvarpunen, teki juuri ensimmäisinä atlasvuosina tuloaan Suomeen. Tämä näkyy hyvin atlaskartassa, kuinka harvat pesintään viittaavat havainnot ovat juuri Kaakkois-Suomen suunnalla. Kun vertaa aineistoa uudempiin kartoituksiin, näkee hyvin kuinka tämä laji on onnistunut Suomen valloituksessa - erittäin hyvin! Monia muitakin mielenkiintoisia lajikarttoja aineistosta löytyy.

Viimeisimmän, vuosina 2006-2010, tehdyn atlaksen aineisto on aiemmista poiketen julkaistu vain sähköisesti ja se löytyy vaikka oheisen linkin kautta: Lintuatlas3

Eli mukavaa ohjelmaa loppuvuodelle tässäkin muodossa. Ja siinä sivussa voi vaikka yrittää tavoitella sitä jo tutuksi tullut 100-lajia vuodessa haastetta.


//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...