torstai 28. huhtikuuta 2022

Paikkatieto siirtyy HF:llä

 

Paikkatieto välittyy hienosti lyhyillä aalloilla

Viestiteknisissä ratkaisuissa on monesti tärkeää paikkatiedon siirtyminen. Paikkatiedon avulla esimerkiksi toimintojen koordinointi ja johtaminen helpottuvat suuresti, kun joukon tarkat paikat ovat selvillä. Tämähän pätee erityisesti sotilaalliseen toimintaan, mutta myös erilaisiin pelastuspalvelujen suoritteisiin: johtokeskuksista suoritetut johtamistoimet ovat helpompia, kun kaikkien johdettavien yksiköiden sijainnit ovat reaaliajassa taktisella näytöllä. Myös pelastuspalvelujen suorittamat etsintätoimet maastossa ja vesistöillä helpottuvat kun tiedetään missä etsijät kulkevat maastossa.

Vuoden alusta lähtien olen testaillut VaraHF:n päälle rakennettua viestintäsovellusta, VarAC. Sovelluksen osalta ollaan jo edetty versioon 3.6.5 ja monia hienoja toiminnallisia osia on saatu koostettua ohjelma-alustalle. Pääsiäisviikolla innostuin kokeilemaan, josko kyseisen ohjelmiston avulla saataisiin myös paikkatietoa jaettua. Pienen nettitutkinnan jälkeen huomio kiintyi mielenkiintoiseen APRS (Automatic Position Reporting System) -ohjelmistoon nimeltä PinPoint. Koska kyseinen ohjelma on VarAC:n tavoin vapaasti käytettävissä ja PinPoint:sta löytyvät tarvittavat ohjelmistorajapinnat helposti, ei auttanut muu kuin käydä kokeilemaan ohjelmistojen yhteiskäyttöä.

Ja mikäs siinä, ohjelmistot keskustelevat keskenään ja paikkatieto siirtyy nyt myös kätevästi HF-radiolla, pitkiäkin matkoja, radiokelien mukaan. Perinteisesti olen tuota APRS-informaatiota käyttänyt vain kotimaan VHF-verkossa ja ajoittain ISS:n satelliittilinkkien kautta.

VarAC:llä on jo paljon käyttäjiä, mutta paikkatiedon perään ei vielä kovin moni ole löytänyt. Onneksi sentään joku on löytänyt paikkatiedot joten testaaminen on onnistunut tältäkin osin hyvin. Aamun karttakuvasta näkyykin jo muutama asema, mikä osoittaa APRS-datan käytettävyyden myös HF-linkkien kautta. Pelkkä paikkatieto ei vaadi asemien keskinäistä linkittämistä, vaan tieto siirtyy kaikille kuulijoilla samanaikaisesti. Hieman samoin kuin pelkkä VarAC:n majakkatoiminto, joka ilmoittaa aseman olevan kuuntelulla verkossa.

73

//ARi\\

keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Tuomas Gerdt - Viimeinen ritari

ISBN: 978-952-5767-82-7

 Nostona näin Veteraanipäivän kunniaksi kirjajulkaisu vuodelta 2012: Tuomas Gerd, Viimeinen ritari. Seppo Porvali on koonnut liki 200 -sivuiseen kirjaan Tuomas Gerdt:n taistelujen tien Suomen sotavuosilta talvi- ja jatkosodan ajoilta, jolloin Gerdt hankki omat "Ritarinkannuksensa". Gerdt:n ritarinumero on 95.

Erityisesti raskaiden torjuntataisteluiden aikana Gerdt kunnostautui monella tavoin ja yleni sotilasarvossa vänrikiksi. Taistelujen aikana Gerdt haavoittui oman jääkärijoukkueen johtajana peräti kolme kertaa!

"Eläkepäiviä" Gerdt vietti Lappeenrannan Lauritsalan kaupunginosassa. Tämän pirteän "vanhuksen" tapasikin usein Lauritsalassa liikkuessa ja välillä teki varmasti mieli laittaa kättä lippaan hänet tavatessaan. 

Nyt onkin hieno kunnianosoitus, että näin Kansallisen Veteraanipäivän kunniaksi Gerdt saa nimikkopuistoonsa myös oman muistokiven ja -laatan. Puistoon asetettava muistokivi on osa Salpalinjan panssariestettä, joten se sopii mainiosti puiston kiintopisteeksi. 

Puisto, paasi ja tarina sen taustalla muistuttaa toivottavasti jälkipolvia siitä, kuinka Suomen puolesta on osattu taistella ennenkin. Eikä liene syytä epäillä, etteikö Suomen puolustus pitäisi jatkossakin, jos sitä pitäisi jollain mittarilla mitata.

@ri


Hyvää Kansainvälistä Marconinpäivää 27.4.2022


Oikein hyvää "Kansainvälistä Marconinpäivää 2019" tasapuolisesti toivoteltuna kaikille lukijoille. Kaikille "radioaktiivisillehan" Guglielmo Marconi on tunnettu juuri radion eli "langattoman lennättimen" keksijänä. Näin ollen anasaitsee erinomaisesti oman aktiviteettipäivän radiotaajuuksilla.
Toki monia muitakin henkilöitä osallistui aikoinaan juuri langattoman tekniikan kehittelyyn, mutta Marconi oli se ensimmäinen, joka ehti hankkimaan keksinnölleen patentin. Juuri tämän patentin takia katsotaankin, että Marconille kuuluu se suurin kunnia radion keksimisestä.

Jos ihan tarkkoja ollaan, ja miksi ei oltaisi, niin herra Marconin oikea syntymäpäivä on 25.4 (1874). Kansainvälistä juhlapäivää kuitenkin on päätetty viettää aina heti syntymäpäivän jälkeisenä lauantaina eli tänä vuonna 27.4. Kyseisenä päivänä on erityisesti lyhytaaltotaajuuksilla useita "Marconi-asemia" äänessä. Useimmat asemat luonnollisesti ovat aktiivisia sähkötyksellä (CW), perinteitä kunnioittaen, mutta toki muutkin lähetelajit ovat sallittuja asemien omien lupaehtojen puitteissa. Itselleni tuo CW on tämän päivän osalta se "ainut ja oikea" ;-)

Marconin tausta ja historia ovat mielenkiintoiset. En käy niitä erikseen tässä sen tarkemmin kertaamaan, mutta nehän löytyvät helposti vaikka internetistä taustoitettuina useissa eri lähteissä. Tyydynkin tuomaan tässä esille vain muutaman, mielestäni mielenkiintoisen seikan herra Marconin radiokokeilujen ja kehittelyjen osalta.

  • 13.5.1897 suoritettiin ensimmäinen radiolähetys vesistön ylitse Etelä-Walesista Lavernoc Pointista Flatholmin saarelle.
  • mielenkiintoinen toteutus oli kuitenkin joulukuun 1898 aktivointi, jolloin Marconi lähetti sanomia kuninkaalisesta jahdista, jossa Walesin prinssi toipui loukkaantumisen jälkeen, kuningatar Victorian residenssiin Wightsaarelle.
  • Atlantti ylitettiin 12.joulukuuta 1901, jolloin Marconi vastaanotti (RX) sähkötysmerkin S (kolme pistettä) New Foundlandissa, Canadassa. Lähetysasema (TX) sijaitsi Britanian Cornwallissa.



Hyvää Radionpäivää kaikille!

73/72 de ARi



Happy "Morse Day"


A modern CW-key




Happy "Morse Day" or should I say Happy "CW Day".

Samuel Finley Breese Morse (April 27, 1791 – April 2, 1872) was an American painter and inventor. After having established his reputation as a portrait painter, in his middle age Morse contributed to the invention of a single-wire telegraph system based on European telegraphs. He was a co-developer of the Morse code, and helped to develop the commercial use of telegraphy.

//ARi\\
73

maanantai 25. huhtikuuta 2022

Vertikaalista sirontaa

 

JT65 signaalia vertikaaliantennilla 14 MHz:lla

Vertikaaliantennihan on perusrakenteeltaan kuin pystyyn nostettu ongenvapa. Vapa toimii viritetyllä taajuudella säteilijänä ja sen vastapainona on tyypillisesti joku maajohdin tai useampikin maajohdin. Antenni säteilee jokaiseen suuntaan eli 360 -asteisesti ja sen ns. lähtökulma on matala, mikä mahdollistaa heijastuksien salliessa pitkät yhteydet.

Aamun Yagi-työskentelyn jälkeen käytin osan iltapäivästä vertikaaliantennin säteilyttämiseen 14 MHz:lla. JT65HF ja muut ns. QRP-modulaatiot ovat hyvä keino tarkastella mm. antennien toimivuutta: raportit tulevat vasta-asemilta dB-muodossa eikä perinteisesti 59/599 ;-)

Kuvassa huomaa hyvin, kuinka signaalit ovat lähteneet liikkeelle ja missä ne on kuultu: niin Aasiassa kuin Alaskassakin muiden lisäksi.


73 //ARi\\

Aamunavaus FT4:llä Aasian suuntaan

 

FT4-modulaatiota Aasian suuntaan ja vähän muuallekin (21 MHz)

Keväisen aamun valjettu hieman normaalia viileämpänä yön pakkasasteiden jäljiltä, olikin hyvä hetki tarkastella signaalien etenemistä HF-alueella: erityisesti 21 MHz:n osalta. Joten ei muuta kuin Yagin kääntö kohti Aasiaa, koska jo vertikaaliantenni antoi kuuntelussa lupauksia hyvistä heijastuksista. Ja kuten kuvasta näkyy, aika hyvä otanta tuonne Japanin suuntaan tulikin. Siinä sivussa myös mukavasti yhteydet Etelä-Koreaan, Fidzille ja Australiaan. Sivukeilalla tuli toki työskenneltyä muutama Eurooppalainenkin ja ne harvat Venäläiset asemat, jotka halusivat tulla "workituiksi".

Auringon aktiivisuus on jälleen kehittymässä siihen suuntaan, että hienoja avauksia heijastuksien muodossa näille ns. yläbandeille (21 MHz - 28 MHz) on muodostumassa. Ja silloin kun on keliä, pääsee myös pienillä tehoilla hyviin tuloksiin.

73 //AR\\

FT4-modulaatiota; kohteena Japani (21 MHz)


Radiokelissä ei juurikaan valittamista tälle aamulle.
25.4.2022


torstai 21. huhtikuuta 2022

Diplomitaidetta, ARISS SSTV 2022 osa 2

 

SSTV-aktiviteettiä 2022

ISS:llä työskentelee monikansallinen miehistö ja ISS:n toimintaa on tukemassa useita erilaisia yhteisöjä eri maissa. Kevään SSTV-aktiviteetin osalta tuli tänään sähköpostissa tosite myös Venäjän suunnalta. Jos ei muuta, niin avaruustekniikan ja avaruuden valloituksen osalta Venäjä on kulkenut aika "eturintamassa" aikojen saatossa. Jatkossa tuo valtikka on ainakin osittain siirtymässä Kiinan suuntaan, sillä kiinalaisilla on oma miehitetty avaruusasema valmiudessa ja sinne ollaan siirtämässä kattava radioamatöörikalusto loppuvuodesta 2022. Taloudelliset resurssitkin jatkossa puoltanevat Kiinan toimintaa avaruudessa paremmin kuin itänaapurin.

На ISS работает многонациональный экипаж, и ISS поддерживается рядом различных сообществ в разных странах. Что касается весенней активности SSTV, сегодня также по электронной почте была отправлена ​​квитанция из России. Во всяком случае, Россия с течением времени была в авангарде космических технологий и освоения космоса. В дальнейшем этот скипетр переместится, по крайней мере, частично, в сторону Китая, поскольку у китайцев есть в резерве собственная пилотируемая космическая станция и к концу 2022 года туда будет переброшено комплексное радиолюбительское оборудование. космические операции лучше, чем его восточный сосед.

73

//ARi\\

torstai 14. huhtikuuta 2022

Diplomitaidetta, ARISS SSTV 2022

 

ARISS SSTV Award (OH5KUY)



Muistoksi onnistuneista kuvakaappauksista avaruudesta, tuli virallinen todiste sähköpostiin. 

Saatekirjeestä poimittua:

Hello,
Thank you for the report that you sent to ARISS. In the attachment, I am sending you the official "ARISS SSTV Award".
April 12th is the annual Cosmonautic Day to commemorate the first human flight in the Space by Jurij Gagarin in 1961. The images of this ARISS SSTV event series 20 are also honouring the "Women in Space". Our ARISS award shows from the left to right:  Linda Godwin - the first female astronaut to conduct ARISS school communications from the ISS; Peggy Whitson - the first female ISS commander; Valentina Tereshkova - the first woman in space.

The ARISS SSTV event was realized thanks to the commitment of Sergey Samburov RV3DR from ARISS Russia and Frank Bauer KA3HDO – ARISS International Chair, as well as many other people. The official ARISS awards are provided by the ARISS Ad-hoc Award Committee: Oliver DG6BCE (chair), Armand SP3QFE, Francesco IK0WGF, Bruce W6WW, Shizuo JE1MUI, Darin VE3OIJ, Ian VE9IM.

Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) is a cooperative venture of international amateur radio societies and the space agencies that support the International Space Station (ISS). The primary goal of ARISS is to promote exploration of science, technology, engineering, the arts, and mathematics topics. ARISS does this by organizing scheduled contacts via amateur radio between crew members aboard the ISS and students. Before and during these radio contacts, students, educators, parents, and communities take part in hands-on learning activities tied to space, space technologies, and amateur radio.

//ARi\\

keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Avaruusmatkailua teemapäivän mukaisesti

 

Naisten kuvien joukkoon oli tullut yksi miespuolinenkin valloittaja

Juri Gagarin - ensimmäisenä avaruudessa



Kosmonauttien päivän kunniaksi Kansainvälinen avaruusasema (ISS) lähetti alkuviikosta kuvia SSTV-modulaatiolla. Kuvien teemana oli "Naiset avaruudessa". No, toki kuvien joukkoon oli "eksynyt" myös yksi maskuliininenkin valloittaja - kuinkas muutoin: Juri Gagarin. Gagarinin kuva tuli onnistuneesti alas ihan kokonaisena heti keskiviikkoaamun ensimmäiseltä ohitukselta. Vaikka ISS oli tuolloin horisontin yllä vain reilu 5 minuuttia, onnistui tuo ajoitus juuri oikeaan aikaan vastaanoton osalta. Muutoin kuvia kertyi reilu 10 kappaletta, vaikka tiistaina operaatiota haittasi joku tekninen häiriö, jolloin Lappeenrannan osalta menetettiin ne parhaimmat ohitukset 😒


Avaruutta valloittamassa 2017 Pietarin "Avaruus Expossa" 

Naisia avaruudesta - "Women in space"

 





Pienten teknisten ongelmien jälkeen saatiin eilen tuo SSTV-lähete päälle avaruusasemaltakin. Lappeenrannan horisontissa kuului vain ensimmäinen ja viimeinen ohitus päivän osalta, mutta sehän riitti neljän kuvan vastaanottoon. Tänään (13.4) onkin luvassa sitten lisää kuvia 3 - 4 ohituksen osalta. Aktiviteettihan loppuu klo 15.00 Suomen aikaa, jolloin parhaat ohituksetkin ovat jo ohitse.

Teeman mukaisestihan tällä kerralla pääosassa ovat avaruutta valloittaneet naiset, kuten kuvista näkyy. Kaikkiaan kuvia on jaossa 12 erilaista, mutta ne mitkä sattuvat juuri silloin lähetykseen kun Lappeenranta on kuulolla onkin tuuripeliä. Katsotaan mitä päivä tuo näiltä osin tullessaan. Toivottavasti tekniikka toimii.


//ARi\\

tiistai 12. huhtikuuta 2022

Kosmonauttien päivä, 12.4

Kosmonauttien päivän kunniaksi, Juri Gagarin 12.4.22

 

Juri Gagarin

Juri Gagarinista tuli 12.4.1961 ensimmäinen ihminen, joka matkusti avaruuteen ja pääsi kiertämään maapallon Vostok 1 -avaruusraketilla.

Avaruudenvalloituksen nimissä vietetään erityisesti Venäjällä ja joissakin entisissä Neuvostoliiton maissa tätä Kosmonauttien päivää. Päivän osalta on myös hieman muitakin avaruushenkisiä teemoja tarjolla. Tällä kerralla myös ISS:n (Kansainvälinen avaruusasema) kautta juhlistetaan päivää lähettämällä SSTV-kuvia, joiden teemana ovat avaruudessa olleet naiset sekä yleisemmin pelkkä avaruuden valloitus.

//ARi\\


Häiriöitä radioaalloilla joka lähtöön

 

QRZ ?


Kuluneen talven ja kevään aikana olen monissa kirjoituksissa käsitellyt erilaisia radiotaajuisia häiriöitä. Erityisestihän nämä häiritsevät niitä, jotka työn tai harrasteen takia joutuvat kuuntelemaan häirittyjä taajuuksia. Nyt kun tuo kansainvälisten yleisradioasemien kuuntelu on siirtynyt pitkälti internetin puolelle, onkin ehkä yksi suurimmista radioaaltojen peruskäyttäjistä ryhmä, johon kuuluvat niin DX-kuuntelijat kuin radioamatöörit.

Läheskään aina havaittu häirintä ei ole ulkopuolisten toimijoitten aiheuttamaa tahallista häirintää, vaikka sitäkin näin poikkeusoloissa on ihan riittävästi erityisesti lyhyillä aalloilla (HF) tarjolla. Kirjoittelin aikaisemmin kokemusta ja näkemystä siitä, kuinka radiohäiriöitä tarkkailemalla voidaan paljastaa esim. huumeviljelmät, jotka käyttävät perinteisesti erikoislamppuja, jotka aiheuttavat häiriösignaaleja ympäristöön. USA:n viranomaiset ovatkin jo onnistuneet paljastamaan useita "kotikasvattamoja" analysoimalla radiotaajuuksia. 

Tänään oli hieman vastaava häiriötapaus eräässä Meta-viestissä, joka pisti silmään. Siinä henkilö kertoi, että hänen kotonaan oli melkoisen kovat häiriöt, jotka peittivät hyötysignaalit kokonaan.

Just spotted the VarAC software whilst trying to get WinLink going. My biggest problem right now is I suddenly have S9+10dB noise over all HF bands, so not receiving *anything* just now. Will turn off all house power tomorrow when XYL and children are out to try to diagnose problems.

Yleensä kun häiriötä kuvataan koko HF-alueen käsittäväksi, onkin syytä alkaa etsiä häiriölähdettä ihan kotinurkista ja lähinaapurustosta. Sotilaallinen tai muu vastaava häirintä ei kata koko radiokaistaa, vaan on hyvinkin keskittynyt yhdelle tai useammalle pistetaajuudelle.

Ratkaisu tähän kuvattuun radioharrastajan ongelmaan löytyikin tällä kerralla lähempää kuin oletettiin. 

Found the noise generator! A big Chinese (of course) LED driver for a grow light over my daughter's terrarium (think fish-tank only full of soil and plants, not water and fish). So the only way to use my radio now is to go turn her light off.

Tytär oli hankkinut kiinalaisen kasvilampun terraarioon ja tämä lamppu ollessaan aktiivinen aiheutti samalla voimakkaat häiriöt radiotaajuuksille. Samalla tavalla nuo huumeviljelijätkin käyttävät, kuka ties, vaikka samoja tai saman valmistajan lamppuja. Tähän ongelmaan löytyi siis helppo ratkaisu, käydään laittamassa terraario pimeäksi kun kuunnellaan HF-radiota. Ehkä parempi vaihtoehto olisi kuitenkin ostaa uusi häiriösuojattu lamppu, vaikka se hieman kalliimpi varmaan olisikin.

Täällä kotimaassa eniten häiriöitä on viime aikoina tuottaneet lisääntyneen aurinkosähkön talteenottoon liittyvät invertterit. Pahimmat invertterihäiriköt on saatu jo kitkettyä markkinoilta, mutta vielä niitä tuntuu kuitenkin aina jostain löytyvän.

Näihin kuulumisiin.


//ARi\\


maanantai 11. huhtikuuta 2022

Operaatio Lihahakkelus

 

Ketomus operaatio "Lihahakkeluksesta"
Tilgmannin Kirjapaino, Helsinki 1954
Suomentanut: Matti Kontio

The Guardian, arvostettu brittiläinen sanomalehti julkaisi tämänpäiväisessä someviestissään uutisen, jossa kerrottiin Britaniassa valmistuneesta filmatisoinnista, jonka aiheena ja taustatarinana oli englantilainen teos "The Man Who Never Was". Lukiessani kyseisen artikkelin tuli mieleen, että minullahan on jossain kirja-arkiston piilossa kyseisen teoksen suomennettu versio vuodelta 1954. Pelastin teoksen aikoinani erää kirjaston poistokirjojen hyllystä. Ikäisekseen tuo kirjan kunto oli erinomainen, eikä sivuja puuttunut tai niitä oltu edes muutoin yritetty sotkea. Liekö ollut kirjalla hieman vähemmän tuota kysyntää. Blogin kuva on pelastamani kirjan kannesta.

Mies, jota ei ollutkaan on kertomus loistavasta harhautussuunnitelmasta, jonka liittoutuneet toteuttivat Välimeren sotanäyttämöllä 1943. Tuolloin he valmistelivat maihinnousua Italiaan Sisilian kautta. Saksalaisten tiedettiin odottavan hyökkäystä ja asettuneen lujiin puolustusasemiin. Sen vuoksi oli turvauduttava sotajuoneen ja pyrittävä harjoittamaan vihollisvoimat pitkin Välimeren rannikkoa soluttamalla niille vääriä tietoja hyökkäyskohteista.

Kirjan kirjoittaja, brittiläinen komentajakapteeni Ewen Montagu, palveli kirjan tapahtuma-aikaan eri aselajien välisessä yhdyskomiteassa, jonka tehtävänä oli huolehtia sotatoimiin liittyvistä turvallisuuskysymyksistä. Saksan sodanjohdon hämäämiseksi luotiin suunnitelma, joka nimettiin osuvasti operaatio "Lihahakkeluksesksi". Operaatiota salattiin luonnollisesti erittäin hyvin ja sen onnistumisesta ansiot menivät lopulta miehelle, jota ei ollutkaan, mutta joka siitä huolimatta urotyöllään vaikutti ratkaisevasti sodan kulkuun.

Tekemättä enempää juonipaljastuksia, kannattaa etsiä kyseinen kirja käsiin vaikka jostain antikvariaatista tai sitten odotella tovin, kunnes tuo elokuva tulee yleiseen jakeluun.


@ri

perjantai 8. huhtikuuta 2022

Kansainvälinen avaruusasema, ISS, jälleen äänessä kuvalähetyksillä

ISS aktiivinen SSTV-lähetteellä 8.4.2022

 

Kansainvälinen avaruusasema, ISS, on jälleen ollut äänessä myös perinteisellä kuvalähetteellä SSTV:llä (SlowScanTV). Kaksipäiväinen tapahtuma alkoi jo eilen torstaina, mutta teknisten ongelmien takia ei äänessä oltu kuin yhden ratakierroksen ajan. Suomen horisontissa tuo kierros oli vain 3 astetta horisontin yllä, mutta onnistuin siitäkin kaappaamaan yhden kuvan. Tämän jälkeen lähetykset vaikenivat yllättäen. 

Tapahtuman toisen osion aikana, perjantaina, on kuvia ollutkin sitten jaossa koko ilmoitetun ajan. Kuvien vastaanotto onnistuu hyvin vaatimattomillakin laitteilla, joten kiinnostusta aiheeseen on ollut kautta maapallon, mitä tulee julkaistuihin kuviin somealustoilla. 

//ARi\\


73

torstai 7. huhtikuuta 2022

Aamunavaus HF:llä

 

Aamukelissä työskenneltyä 14 ja 21 MHz taajuuksilla 


Auringonpilkut lisääntyvät kohti uutta maksimia ja samalla korkeammat taajuudet tulevat aktiivisiksi radiotaajuuksilla. Viimeaikoina onkin tullut suorittaa eräänlainen aamunavaus kuulostelemalla 21 - 28MHz -taajuuksia, kelien aukeamisen toivossa. 

FT8-asemien kuuluminen tai paremminkin signaalien näkyminen vesiputousnäytössä on hyvä indikaattori mahdollisista avauksista. Itse käytän lähinnä FT4 ja JT65 -modulaatioita kelien hyödyntämiseen näin perustilanteessa. Tämä on hyvä "kombo" hieman nopeamman (FT4) kuin hitaamman (JT65) lähetelajin osalta. Tilanteen salliessa sitten siirrytään muille modulaatioille - vaikka sähkötykselle tai Olivialle esimerkiksi.

Radiokeli ei tälle aamulle kuulostanut kovinkaan hyvältä, mutta kyllähän sieltä asemia löytyi aivan Hawaijia ja Japania myöten kuten kuvassa näkyy.

73 //ARi\\

keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

Rajatapausksia: Kapeakaistaista aaltomuotoa

 

Turun Sanomien uutisointia kenttäradioiden osalta

Nyt kun sattuneesta syystä on hallitus löysännyt budjettinyörejään ja laittanut euroja lisää myös maanpuolustukseen - hyvä niin. Otsikoihin pääsi myös tuo melkoisen muhkealta kuulostava sijoitus radiokaluston ohjelmistokehitykseen kapeakaistaisten aaltomuotojen osalta. No, kuten meneillään oleva Ukrainan sota on osoittanut, on toimimaton tai heikosti toimiva viestikalusto ajanut isonkin armeijan suorastaan pulaan. Toimivat viestiyhteydet johtamisen osalta ovat tärkeitä niin sodan kuin rauhankin aikana. Mikäli viestiverkko ei toimi, jääkin jäljelle ne lähettiyhteydet eli "hiljaiset huopikkaat".

Rajavartiolaitoksessa oltiin näiden ohjelmistoradioiden (OHRA) ja kapeakaistamodulaatioiden osalta hieman etuajassa: jo vuonna 1997 hankittiin Rajakoululle neljä kappaletta HF-radioita, sopivat äänikortit ja tietokoneet ohjelmistojen osalta. Tuolloin ei vielä ollut saatavilla nykyisin niin suosittuja SDR (ohjelmistoradioita). SDR-radioissahan on koko paketti käytännössä samassa kasassa ja tarvittaessa komponentit mahtuvat pieneenkin tilaan (radioon) - tosin antenni on ehkä se hankalimmin sijoitettava osa kokonaisuutta.

Rajalla toimittiin OHRA:n tiimoilta reilu 10 vuotta. Tuona aikana testailtiin ja kokeiltiin useita erilaisia lähetelajeja erilaisissa ympäristöissä: niin vapaassa jakelussa olevia, lähinnä radioamatöörien käytössä olleita lähetelajeja, kuin myös vain viranomaiskäytössä olleita, joissa voitiin käyttää myös salausta viestien lähettämisessä. Eräässäkin harjoituksessa ihmeteltiin kuinka hyvin osa sanomista kulki, vaikka harjoitusteknisistä syistä johtuen käytössä oleville kanaville oli simuloitu erilaisia häiriöitä ja muuta viestiteknistä vaikuttamista.

RjKK:n jäsenillä on vielä osa vastaavaa kalustoa käytössä, joten aina silloin tällöin omissa harjoituksissamme testailemme signaalien kulkua ja siinä samalla muistelemme kuinka asiat osattiin ennen tehdä.

@ri

tiistai 5. huhtikuuta 2022

Märkää on lumi työnneltäväksi

 

Vuorokauden lämpökäyrä Mustolassa, 4.-5.4.2022

Näinhän siinä kävi, että matalapaineet ehtivät tuoda vielä tullessaan oikein kunnon lumi- tai paremminkin räntäsateen. Yön aikana oli märkää lumimössöä tullut mittauspisteellekin reilu 15 cm ja lisää on tulossa koko ajan. Näillä näkymin tuo lumikertymä menee reilusti yli 20 cm tälle vuorokaudelle. Märkä lumi ei muodosta ihan samalla tavalla kinosta kuin se puhdas pakkaslumi. Lumen luonnin kannaltahan tämä nuoskalumi on mitä haasteellisinta painon osalta. Eli hyvää, edullista kuntosaliharjoittelua tarjolla kaikille niille, joilla on pihoja tai katuosuuksia kolattavana 😓


//ARi\\

sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Kevättä kohti sittenkin

 

Kevätsään kehittyminen Mustolan suunnalla 7.3-3.4.2022

Kevättä kohti sittenkin, no miksipä ei. Maaliskuun keväisestä tuulahduksesta siirryttiin jälleen toviksi hieman arktisempaan ilmanalaan lämpötilojen painuessa tiukasti pakkasen puolelle - ainakin öisin. Viime viikkoina nuo yöpakkaset ovat onnistuneet hidastamaan lumen ja jäiden sulamista, koska pakkasta on ollut liki -15 C useampana yönä. Toki päivällä ollaan päästy hieman plussalle, mutta nuo pienet hetket +2 C lämmöissä ei ole hirmuisesti noita sulamisprosesseja kiihdyttänyt. No, onneksi ainakin D-vitamiinia on saatu, koska aurinko on muistanut meitä lähes pilvettömältä taivaalta useana päivänä.

//ARi\\

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...