keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

Rajatapausksia: Kapeakaistaista aaltomuotoa

 

Turun Sanomien uutisointia kenttäradioiden osalta

Nyt kun sattuneesta syystä on hallitus löysännyt budjettinyörejään ja laittanut euroja lisää myös maanpuolustukseen - hyvä niin. Otsikoihin pääsi myös tuo melkoisen muhkealta kuulostava sijoitus radiokaluston ohjelmistokehitykseen kapeakaistaisten aaltomuotojen osalta. No, kuten meneillään oleva Ukrainan sota on osoittanut, on toimimaton tai heikosti toimiva viestikalusto ajanut isonkin armeijan suorastaan pulaan. Toimivat viestiyhteydet johtamisen osalta ovat tärkeitä niin sodan kuin rauhankin aikana. Mikäli viestiverkko ei toimi, jääkin jäljelle ne lähettiyhteydet eli "hiljaiset huopikkaat".

Rajavartiolaitoksessa oltiin näiden ohjelmistoradioiden (OHRA) ja kapeakaistamodulaatioiden osalta hieman etuajassa: jo vuonna 1997 hankittiin Rajakoululle neljä kappaletta HF-radioita, sopivat äänikortit ja tietokoneet ohjelmistojen osalta. Tuolloin ei vielä ollut saatavilla nykyisin niin suosittuja SDR (ohjelmistoradioita). SDR-radioissahan on koko paketti käytännössä samassa kasassa ja tarvittaessa komponentit mahtuvat pieneenkin tilaan (radioon) - tosin antenni on ehkä se hankalimmin sijoitettava osa kokonaisuutta.

Rajalla toimittiin OHRA:n tiimoilta reilu 10 vuotta. Tuona aikana testailtiin ja kokeiltiin useita erilaisia lähetelajeja erilaisissa ympäristöissä: niin vapaassa jakelussa olevia, lähinnä radioamatöörien käytössä olleita lähetelajeja, kuin myös vain viranomaiskäytössä olleita, joissa voitiin käyttää myös salausta viestien lähettämisessä. Eräässäkin harjoituksessa ihmeteltiin kuinka hyvin osa sanomista kulki, vaikka harjoitusteknisistä syistä johtuen käytössä oleville kanaville oli simuloitu erilaisia häiriöitä ja muuta viestiteknistä vaikuttamista.

RjKK:n jäsenillä on vielä osa vastaavaa kalustoa käytössä, joten aina silloin tällöin omissa harjoituksissamme testailemme signaalien kulkua ja siinä samalla muistelemme kuinka asiat osattiin ennen tehdä.

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...