keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Tuomas Gerdt - Viimeinen ritari

ISBN: 978-952-5767-82-7

 Nostona näin Veteraanipäivän kunniaksi kirjajulkaisu vuodelta 2012: Tuomas Gerd, Viimeinen ritari. Seppo Porvali on koonnut liki 200 -sivuiseen kirjaan Tuomas Gerdt:n taistelujen tien Suomen sotavuosilta talvi- ja jatkosodan ajoilta, jolloin Gerdt hankki omat "Ritarinkannuksensa". Gerdt:n ritarinumero on 95.

Erityisesti raskaiden torjuntataisteluiden aikana Gerdt kunnostautui monella tavoin ja yleni sotilasarvossa vänrikiksi. Taistelujen aikana Gerdt haavoittui oman jääkärijoukkueen johtajana peräti kolme kertaa!

"Eläkepäiviä" Gerdt vietti Lappeenrannan Lauritsalan kaupunginosassa. Tämän pirteän "vanhuksen" tapasikin usein Lauritsalassa liikkuessa ja välillä teki varmasti mieli laittaa kättä lippaan hänet tavatessaan. 

Nyt onkin hieno kunnianosoitus, että näin Kansallisen Veteraanipäivän kunniaksi Gerdt saa nimikkopuistoonsa myös oman muistokiven ja -laatan. Puistoon asetettava muistokivi on osa Salpalinjan panssariestettä, joten se sopii mainiosti puiston kiintopisteeksi. 

Puisto, paasi ja tarina sen taustalla muistuttaa toivottavasti jälkipolvia siitä, kuinka Suomen puolesta on osattu taistella ennenkin. Eikä liene syytä epäillä, etteikö Suomen puolustus pitäisi jatkossakin, jos sitä pitäisi jollain mittarilla mitata.

@ri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...