keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Hyvää Kansainvälistä Marconinpäivää 27.4.2022


Oikein hyvää "Kansainvälistä Marconinpäivää 2019" tasapuolisesti toivoteltuna kaikille lukijoille. Kaikille "radioaktiivisillehan" Guglielmo Marconi on tunnettu juuri radion eli "langattoman lennättimen" keksijänä. Näin ollen anasaitsee erinomaisesti oman aktiviteettipäivän radiotaajuuksilla.
Toki monia muitakin henkilöitä osallistui aikoinaan juuri langattoman tekniikan kehittelyyn, mutta Marconi oli se ensimmäinen, joka ehti hankkimaan keksinnölleen patentin. Juuri tämän patentin takia katsotaankin, että Marconille kuuluu se suurin kunnia radion keksimisestä.

Jos ihan tarkkoja ollaan, ja miksi ei oltaisi, niin herra Marconin oikea syntymäpäivä on 25.4 (1874). Kansainvälistä juhlapäivää kuitenkin on päätetty viettää aina heti syntymäpäivän jälkeisenä lauantaina eli tänä vuonna 27.4. Kyseisenä päivänä on erityisesti lyhytaaltotaajuuksilla useita "Marconi-asemia" äänessä. Useimmat asemat luonnollisesti ovat aktiivisia sähkötyksellä (CW), perinteitä kunnioittaen, mutta toki muutkin lähetelajit ovat sallittuja asemien omien lupaehtojen puitteissa. Itselleni tuo CW on tämän päivän osalta se "ainut ja oikea" ;-)

Marconin tausta ja historia ovat mielenkiintoiset. En käy niitä erikseen tässä sen tarkemmin kertaamaan, mutta nehän löytyvät helposti vaikka internetistä taustoitettuina useissa eri lähteissä. Tyydynkin tuomaan tässä esille vain muutaman, mielestäni mielenkiintoisen seikan herra Marconin radiokokeilujen ja kehittelyjen osalta.

  • 13.5.1897 suoritettiin ensimmäinen radiolähetys vesistön ylitse Etelä-Walesista Lavernoc Pointista Flatholmin saarelle.
  • mielenkiintoinen toteutus oli kuitenkin joulukuun 1898 aktivointi, jolloin Marconi lähetti sanomia kuninkaalisesta jahdista, jossa Walesin prinssi toipui loukkaantumisen jälkeen, kuningatar Victorian residenssiin Wightsaarelle.
  • Atlantti ylitettiin 12.joulukuuta 1901, jolloin Marconi vastaanotti (RX) sähkötysmerkin S (kolme pistettä) New Foundlandissa, Canadassa. Lähetysasema (TX) sijaitsi Britanian Cornwallissa.



Hyvää Radionpäivää kaikille!

73/72 de ARi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...