maanantai 11. huhtikuuta 2022

Operaatio Lihahakkelus

 

Ketomus operaatio "Lihahakkeluksesta"
Tilgmannin Kirjapaino, Helsinki 1954
Suomentanut: Matti Kontio

The Guardian, arvostettu brittiläinen sanomalehti julkaisi tämänpäiväisessä someviestissään uutisen, jossa kerrottiin Britaniassa valmistuneesta filmatisoinnista, jonka aiheena ja taustatarinana oli englantilainen teos "The Man Who Never Was". Lukiessani kyseisen artikkelin tuli mieleen, että minullahan on jossain kirja-arkiston piilossa kyseisen teoksen suomennettu versio vuodelta 1954. Pelastin teoksen aikoinani erää kirjaston poistokirjojen hyllystä. Ikäisekseen tuo kirjan kunto oli erinomainen, eikä sivuja puuttunut tai niitä oltu edes muutoin yritetty sotkea. Liekö ollut kirjalla hieman vähemmän tuota kysyntää. Blogin kuva on pelastamani kirjan kannesta.

Mies, jota ei ollutkaan on kertomus loistavasta harhautussuunnitelmasta, jonka liittoutuneet toteuttivat Välimeren sotanäyttämöllä 1943. Tuolloin he valmistelivat maihinnousua Italiaan Sisilian kautta. Saksalaisten tiedettiin odottavan hyökkäystä ja asettuneen lujiin puolustusasemiin. Sen vuoksi oli turvauduttava sotajuoneen ja pyrittävä harjoittamaan vihollisvoimat pitkin Välimeren rannikkoa soluttamalla niille vääriä tietoja hyökkäyskohteista.

Kirjan kirjoittaja, brittiläinen komentajakapteeni Ewen Montagu, palveli kirjan tapahtuma-aikaan eri aselajien välisessä yhdyskomiteassa, jonka tehtävänä oli huolehtia sotatoimiin liittyvistä turvallisuuskysymyksistä. Saksan sodanjohdon hämäämiseksi luotiin suunnitelma, joka nimettiin osuvasti operaatio "Lihahakkeluksesksi". Operaatiota salattiin luonnollisesti erittäin hyvin ja sen onnistumisesta ansiot menivät lopulta miehelle, jota ei ollutkaan, mutta joka siitä huolimatta urotyöllään vaikutti ratkaisevasti sodan kulkuun.

Tekemättä enempää juonipaljastuksia, kannattaa etsiä kyseinen kirja käsiin vaikka jostain antikvariaatista tai sitten odotella tovin, kunnes tuo elokuva tulee yleiseen jakeluun.


@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...