tiistai 12. huhtikuuta 2022

Häiriöitä radioaalloilla joka lähtöön

 

QRZ ?


Kuluneen talven ja kevään aikana olen monissa kirjoituksissa käsitellyt erilaisia radiotaajuisia häiriöitä. Erityisestihän nämä häiritsevät niitä, jotka työn tai harrasteen takia joutuvat kuuntelemaan häirittyjä taajuuksia. Nyt kun tuo kansainvälisten yleisradioasemien kuuntelu on siirtynyt pitkälti internetin puolelle, onkin ehkä yksi suurimmista radioaaltojen peruskäyttäjistä ryhmä, johon kuuluvat niin DX-kuuntelijat kuin radioamatöörit.

Läheskään aina havaittu häirintä ei ole ulkopuolisten toimijoitten aiheuttamaa tahallista häirintää, vaikka sitäkin näin poikkeusoloissa on ihan riittävästi erityisesti lyhyillä aalloilla (HF) tarjolla. Kirjoittelin aikaisemmin kokemusta ja näkemystä siitä, kuinka radiohäiriöitä tarkkailemalla voidaan paljastaa esim. huumeviljelmät, jotka käyttävät perinteisesti erikoislamppuja, jotka aiheuttavat häiriösignaaleja ympäristöön. USA:n viranomaiset ovatkin jo onnistuneet paljastamaan useita "kotikasvattamoja" analysoimalla radiotaajuuksia. 

Tänään oli hieman vastaava häiriötapaus eräässä Meta-viestissä, joka pisti silmään. Siinä henkilö kertoi, että hänen kotonaan oli melkoisen kovat häiriöt, jotka peittivät hyötysignaalit kokonaan.

Just spotted the VarAC software whilst trying to get WinLink going. My biggest problem right now is I suddenly have S9+10dB noise over all HF bands, so not receiving *anything* just now. Will turn off all house power tomorrow when XYL and children are out to try to diagnose problems.

Yleensä kun häiriötä kuvataan koko HF-alueen käsittäväksi, onkin syytä alkaa etsiä häiriölähdettä ihan kotinurkista ja lähinaapurustosta. Sotilaallinen tai muu vastaava häirintä ei kata koko radiokaistaa, vaan on hyvinkin keskittynyt yhdelle tai useammalle pistetaajuudelle.

Ratkaisu tähän kuvattuun radioharrastajan ongelmaan löytyikin tällä kerralla lähempää kuin oletettiin. 

Found the noise generator! A big Chinese (of course) LED driver for a grow light over my daughter's terrarium (think fish-tank only full of soil and plants, not water and fish). So the only way to use my radio now is to go turn her light off.

Tytär oli hankkinut kiinalaisen kasvilampun terraarioon ja tämä lamppu ollessaan aktiivinen aiheutti samalla voimakkaat häiriöt radiotaajuuksille. Samalla tavalla nuo huumeviljelijätkin käyttävät, kuka ties, vaikka samoja tai saman valmistajan lamppuja. Tähän ongelmaan löytyi siis helppo ratkaisu, käydään laittamassa terraario pimeäksi kun kuunnellaan HF-radiota. Ehkä parempi vaihtoehto olisi kuitenkin ostaa uusi häiriösuojattu lamppu, vaikka se hieman kalliimpi varmaan olisikin.

Täällä kotimaassa eniten häiriöitä on viime aikoina tuottaneet lisääntyneen aurinkosähkön talteenottoon liittyvät invertterit. Pahimmat invertterihäiriköt on saatu jo kitkettyä markkinoilta, mutta vielä niitä tuntuu kuitenkin aina jostain löytyvän.

Näihin kuulumisiin.


//ARi\\


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...