torstai 28. huhtikuuta 2022

Paikkatieto siirtyy HF:llä

 

Paikkatieto välittyy hienosti lyhyillä aalloilla

Viestiteknisissä ratkaisuissa on monesti tärkeää paikkatiedon siirtyminen. Paikkatiedon avulla esimerkiksi toimintojen koordinointi ja johtaminen helpottuvat suuresti, kun joukon tarkat paikat ovat selvillä. Tämähän pätee erityisesti sotilaalliseen toimintaan, mutta myös erilaisiin pelastuspalvelujen suoritteisiin: johtokeskuksista suoritetut johtamistoimet ovat helpompia, kun kaikkien johdettavien yksiköiden sijainnit ovat reaaliajassa taktisella näytöllä. Myös pelastuspalvelujen suorittamat etsintätoimet maastossa ja vesistöillä helpottuvat kun tiedetään missä etsijät kulkevat maastossa.

Vuoden alusta lähtien olen testaillut VaraHF:n päälle rakennettua viestintäsovellusta, VarAC. Sovelluksen osalta ollaan jo edetty versioon 3.6.5 ja monia hienoja toiminnallisia osia on saatu koostettua ohjelma-alustalle. Pääsiäisviikolla innostuin kokeilemaan, josko kyseisen ohjelmiston avulla saataisiin myös paikkatietoa jaettua. Pienen nettitutkinnan jälkeen huomio kiintyi mielenkiintoiseen APRS (Automatic Position Reporting System) -ohjelmistoon nimeltä PinPoint. Koska kyseinen ohjelma on VarAC:n tavoin vapaasti käytettävissä ja PinPoint:sta löytyvät tarvittavat ohjelmistorajapinnat helposti, ei auttanut muu kuin käydä kokeilemaan ohjelmistojen yhteiskäyttöä.

Ja mikäs siinä, ohjelmistot keskustelevat keskenään ja paikkatieto siirtyy nyt myös kätevästi HF-radiolla, pitkiäkin matkoja, radiokelien mukaan. Perinteisesti olen tuota APRS-informaatiota käyttänyt vain kotimaan VHF-verkossa ja ajoittain ISS:n satelliittilinkkien kautta.

VarAC:llä on jo paljon käyttäjiä, mutta paikkatiedon perään ei vielä kovin moni ole löytänyt. Onneksi sentään joku on löytänyt paikkatiedot joten testaaminen on onnistunut tältäkin osin hyvin. Aamun karttakuvasta näkyykin jo muutama asema, mikä osoittaa APRS-datan käytettävyyden myös HF-linkkien kautta. Pelkkä paikkatieto ei vaadi asemien keskinäistä linkittämistä, vaan tieto siirtyy kaikille kuulijoilla samanaikaisesti. Hieman samoin kuin pelkkä VarAC:n majakkatoiminto, joka ilmoittaa aseman olevan kuuntelulla verkossa.

73

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...