sunnuntai 27. helmikuuta 2022

FM5-31 Ansoittamisoppaan uusi elämä

Ansoittamisopas vm 1965 =>
 
Hieman oppaan sisältöä oppaan osalta

Enpä olisi vielä 1986-1989 uskonut, että hankkimani USA:n armeijan ansoittamisoppaille löytyisi uutta käyttöä vuonna 2022! Hankin erilaisia oppaita USA-kontaktieni kautta 1980-luvun lopulla, kun opetin Rajavartiolaitoksen varusmiehille toimintaa tilapäisvälineillä miinojen ja ansoittamisten osalta. 

Ohjekirjat tuli hankittua, koska rajalla oli käytössä vain itse tehtyjä kelmusarjoja aiheen osalta ja haluttiin lisää sisältöä, syvyyttä ja variaatiota kyseiseen opetusmoduliin. Tässä reilu 150 sivua käsittävässä "ohjesäännössä" avataan kyllä hyvin tuo ansoittamisen taito ja toiminta tilapäisvälinein. Osa esimerkeistä toki on sellaisia, ettei niitä voi käyttää ellei halua rikkoa sodansääntöjä, mutta onhan ne hyvä tietää nuokin viritykset, jotta osaa varoa, jos joku niitä sattuisi käyttämään.

Tuo perinteinen polttopullo eli tuttavallisemmin "Molotovin koktail" oli ehkä se ainoa asia, joka lisättiin manuaalin valikoimiin omalta osaltamme. Suomessa jo vuonna 1939 käytetty tilapäisvälinen osoitti tuolloin tehokkuutensa silloisiin panssariajoneuvoihin, mutta kyllä sille kohteita löytyy vielä tässä "uussodassakin".

Kirjan kuvitusta ei todellakaan voi avata näin julkisessa internetissä tulematta syyllistetyksi vaarantavasta toiminnasta. Ja hyvä niin.

Ukrainan kriisin kehittyessä pikkuhiljaa kohti ns. kliimaksi, tein manuaalista sähköisen version, jonka laitoin sähköpostilla Ukrainaan eräälle tuntemalleni sotilasradioamatöörille. Saadun palautteen perusteella pitivät postausta hyvinkin hyvänä materiaalina erityisesti ns. paikallisjoukkojen toimintaan liittyen. 

Vuonna 1987 perustettu Rajan koulutusympäristö "RjKK eli Rajakarhunklaani" on pitänyt opetustilaisuuksissaan myös tämän oppaan henkeä ilmassa vielä 2020-luvullakin. 


@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024  Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Torni...