sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Kybersotaa veden alla ja kotirintamalla

 

Tietoliikennekaapelit 2022 Kuva: Iltalehti

Erilaisten kriisien yhteydessä nousee aina voimakkaasti esille kybersota kaikkine variaatioineen. Niin nytkin kun aseidenkalistelu vain voimistuu Ukrainan ja Taiwanin suunnalla. Kybermaailma tarjoaakin melkoisen laajan kentän, jolla vaikuttaa vastustajaan. Monelle ei liene ihan selvää se, että meistä jokainen on tämän sodan etulinjassa: omat tietotekniset laitteet ja järjestelmämme ovat alttiita erilaisille kyberhyökkäyksille, jolloin jokaisen velvollisuus on huolehti etteivät omat laitteet tule osaksi vastustajan bottiarmeijaa esimerkiksi. Laitetaan siis rintama kuntoon ja palomuurit virustorjuntoineen vähintään ajantasalle samalla kun pidetään ohjelmistot päivitettyinä.

Voisikohan kukaan enää kuvitella miltä maailma näyttäisi tai paremminkin kuulostaisi, jos tietoliikenneverkot lakkaisivat toimimasta. Seurauksena olisi melkoinen katastrofi. Jos ei nyt ihan ydintuhoon rinnastettavissa, niin hyvin lähellä sitä. Merikaapelit muodostavat eräänlaisen "internetin hermoston", jossa tieto liikkuu niin mantereilla kuin mantereiden välillä. Tämän hermoston rikkoontuessa voidaan toki ainakin osa tietoliikenteestä siirtää kulkemaan satelliittien kautta tai sitten radioamatöörien tapaan vaikka HF- / VHF-verkoissa.

Suomi on sijainniltaan mielenkiintoisessa asemassa tähän kaapeliverkostoon. Oma datamme kulki pitkään Ahvenanmaan ja Ruotsin kautta maailmalle. Lisämausteensa tähän liikenteeseen antoi se, että myös Venäjän tietoliikennettä kulki Euroopan liikenteen osalta kauttamme. 

Suomessa herättiin ruususen unesta tietoliikenteeseen liittyen oikeastaan vasta 2010-luvulle tultaessa. Suomi halusi kunnioittaa viestintäsalaisuutta eikä siten halunnut suorittaa "urkintaa" tietoliikenteen osalta.  Käsittämättömän myöhään siihen nähden, että olimme kulkeneet pitkään jo tietotekniikan käytön eturintamassa. Suomen oma Tiedustelulainsäädäntö valmistuikin pitkän väännön jälkeen vasta 2019!

Heräämiseen tarvittiin jälleen Ruotsin apua. Ruotsi sai vahvan väännön jälkeen voimaan uudet tiedustelulait 19.6.2008 (FRA-laki). Tämä mahdollisti Ruotsin tiedustelun (FRA) suorittaa teknistä valvontaa kattavasti mm. Ruotsin kautta kulkevissa datakaapeleissa. FRA-lain vaikutuksista Suomeen käytiin vilkasta keskustelua niin eduskunnassa kuin valtakunnan mediassakin: katsottiinhan tämän lain loukkaavan mitä syvimmin pyhää viestintäsalaisuutta! 

Osin FRA-lain innoittamana aloitettiin Suomessa hanke uudesta datakaapeliyhteydestä Eurooppaan; tällä haluttiin varmistaa tietoliikenteen osalta tuo Ruotsin kautta kulkeva läntinen reitti ja samalla sulkea FRA:n silmät uuden kaapelin data-liikenteen osalta. Tämä uusi kaapeli päätettiin rakentaa Eurooppaan suoraan Helsingistä Saksaan. Noin sotilaallisen tiedustelun mielessä tämä uusi kaapeli ei varmasti tuo yhtään parempaa suojausta kuin tuo Ruotsin kautta kulkeva kaapeli: Saksalla on omat tiedustelulakinsa ja hyvät suhteet NSA:n (USA) suuntaan.

Itselläni oli mahdollisuus käydä tutustumassa tähän Suomen uuteen kaapeliin vuonna 2016. On julkinen salaisuus, että kaapeli lähtee Suomen päässä Helsingin Santahaminan varuskunta-alueelta. Kaapelin lasku aloitettiin 12.10.2015 ilman suurempia seremonioita. Julkisissa dokumenteissa tämä kaapeli sai nimekseen Sea Lion (C-Lion). Pituutta kaapelilla on 1172 km ja sen Saksan pää nousee maihin Rostockissa. Kaapelin lisäksi mereen laskettiin 14 optista vahvistinta ja muutama haaroitusmoduli, jonka avulla kaapeli voidaan myöhemmin jakaa ja jatkaa toisaalle. Itse kaapelissa on tietojen mukaan kahdeksan kuituparia, mikä mahdollistaa kaapelin osalta 144 terabittiä sekunnissa tapahtuvan tietoliikennenopeuden. Tämän pitäisi riittää Suomen dataliikenteen osalta pitkälle tulevaisuuteen.

Toinen merkittävä tietoliikennekaapelihanke on Suomesta Aasiaan suuntautuva Venäjän pohjoispuolitse Koillisväylää mukaillen kulkeva kaapeli. Tälle kaapelille tulisi toteutuessaan mittaa juhlavat 15000 kilometriä. Toteutuessaan tämä kaapeli varmistaisi ja etenkin nopeuttaisi tietoliikenneyhteyksiä Euroopasta Aasian suunnalle. Valitettavasti tämä hanke on törmännyt haasteisiin Venäjän suunnalta ja siitä ollaan luopumassa. Mutta ei kokonaan, sillä uusi reitti, pitempi tosin, on valmisteltu kiertämään pohjoisen napa-alueen. Kun ja jos tämä pohjoinen kaapeli toteutuu, niin Suomesta tulee tärkeä solmukohta Euroopan ja Aasian dataliikenteen osalta. Sotilastiedustelun osalta erittäin mielenkiintoinen asia.

Pohjoinen kaapelihanke. Kuva: Uutismedia2022

Tietoliikennekaapeleita maailmalla riittää, niin kansallisessa kuin kansainvälisessäkin mittakaavassa. Onkin luonnollista, että näihin kaapeleihin kiinnittyy suuri huomio myös tiedustelumielessä - liikkuuhan siellä suuri joukko arvokasta dataa tiedustelumielessä ja tarvittaessa yhteyksien katkaisu voi saada vastustajan ainakin hetkeksi polvilleen. Vaikuttamistoimia kaapeleiden osalta ovatkin lähinnä salakuuntelu ja katkaisu. Suurvalloista ainakin Venäjällä ja USA:lla on sukellusveneet, jotka voivat suorittaa kuuntelua kaapeleiden osalta ja tietysti myös tarvittaessa katkaista yhteydet. Se missä määrin tiedustelua kuuntelun osalta tapahtuu jää varmasti arvoitukseksi. Tästä toiminnasta harvoin jää mitään näkyvää jälkeä eikä pelkkä kuuntelu näy helposti lokitiedostoissakaan. 


Norjan kansalliset kaapelit 2022 - häirinnän kohteena?


Viimeisin datakaapeleihin koskenut vaikutusepäily uutisoitiin hiljattain, kun Norjan pohjoinen kaapeli Huippuvuorille meni yllättäen mykäksi. No, onneksi varakaapeli toimii ja tiedonsiirto toimii vielä ilman satelliitteja. Se mikä katkoksen aiheutti on vielä tutkinnassa. Kaapelithan kulkevat usein kilometrienkin syvyydessä ja ovat rakenteellisestikin hyvin suojattuja. Ihan helposti niiden ei pitäisi vioittua itsestään. Toki tällaisiakin tapauksia maailmalla on raportoitu. Kilometrien paksuinen vesimassa suojaa kaapeleita hyvin niin säältä kuin terroristeilta, mutta ei valtiollisilta toimijoilta.

Yhtenä melko ajankohtaisena esimerkkinä kaapeleihin vaikuttamisesta voidaan nostaa esille vuonna 2013 katkaistu Ukrainan datakaapeli Krimin niemimaalla - juuri ennen Venäjän Krimin valloitusoperaatiota. Nyt Krimiltä kulkee uusi kaapeli Venäjän verkkoon, jolloin valvonta verkkoliikenteen osalta onnistuu lähes täydellisesti Venäjän tiedustelulta.

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...