sunnuntai 20. helmikuuta 2022

ISS digitaalisella kuvalähetyksellä

ISS digikuvaa 20.2.2022

Suomen jääkiekkojoukkueen juhlinnan seurannan ohessa on tullut jännitetty toista jännitysnäytelmää: Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) digikuvalähetyksiä. Onnistuessaanhan nämä lähetykset tarjoavat lähes täydellisen kuvanlaadun. Haastetta toki onnistumiselle on, sillä toimiakseen täydellisesti ei tuohon lähetysjaksoon, 1 min 40 sek, saisi sattua kovinkaan paljon häiriöitä tai muita signaaliin vaikuttavia "haitakkeita". 

Tuo testauksessa käytetty taajuus, 437.800 MHz, on omiaan tarjoamaan lisää haastetta, koska jo tuo Doppler-efekti aiheuttaa hieman vääristymää signaaliin, ellei sitä aktiivisesti korjaa. Tuossa perinteisessä, analogisessa, SSTV-kuvalähetyksissä käytetty 144 MHz, taajuus ei ole niin herkkä Dopplerille ja nuo analogiset lähetykset kärsivät hieman häiriöistäkin - kuvat tulevat luettavasti perille, toisin kuin digitaalisesti.

Jokainen, joka katsoo digi-tv -lähetyksiä tietää tämän asian. Aikaisemmassa, analogisessa verkossa lähetetty signaali heiketessään aiheutti kuvaan vain ylimääräisiä varjoja, kun digi-puolella kuva menee helposti ns. mosaiikiksi, ellei signaali ole riittävä.

Mielenkiintoinen testi joka tapauksessa. 


//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...