lauantai 26. helmikuuta 2022

Ukrainan rintamalla - Да здравствует Украина

 

The War in Ukraine (scribblemaps.com)


En ihmettele yhtään sitä, että viime päivien uutistarjonta on siirtynyt Koronasta Ukrainaan. Ukrainan tilanteen varmasti jokainen uutismediaa seuraava ymmärtää ja tietää tilanteen vakavuuden.

Sotatilanteen seuraaminen näin somekaudella on tullut helpoksi. Mutta samalla se on tuonut esille somen varjopuolen, eli suuren informaatiomäärän, johon sisältyy niin väärää kuin oikeaa tietoa. Asioiden erottaminen voi joskus olla todella hankalaa. Tämä on saatu todettua jo tämänkin kriisin osalta.

Itselläni on ensimmäinen tarkemmin dokumentoitu sota tuo vuonna 1991 käyty Persianlahden sota (Operaatio Desert Storm): lukuisat lehtileikkeet ja aiheesta tuoreeltaan julkaistut infokirjaset ovat vieläkin arkistoissani selailtaviksi.

Ensikosketukseni sotareportaaseihin tuli kuitenkin vuoden 1982 Falklandin sodasta. Tuolloin Britania ja Argentiina kiistelivät kiivaasti ns. Malvinassaarten omistajuudesta. Uhreilta ei vältytty tässäkään sodassa, kuten ei muissakaan sodissa ole onnistuttu.

Maailmassa on sodittu Eurooppaan myöten myöhemminkin. Jokainen muistaa varmaan Yugoslavian hajoamiseen liittyneet sotatoimet. Laajuudessaan tuo Eurooppalainen kahaus ei kuitenkaan yllä lähellekään nyt käytävää Ukrainan sotaa.

Ukrainan sodan osalta ei välttämättä tarvitse enää koota leikekirjaa "muistoksi", riittää kun poimii tarvittavat leikkeet kätevästi internetistä ja kokoaa ne sitten myöhemmin vaikka yhdeksi PDF-dokumentiksi.

Kuvan tilannekartta on osoitus internetin mahdollisuuksista tilanteen seurantaan. Kartta on apuvälinen hahmottamaan rintamalinjojen ja taistelujen kulkua maastoon sidottuna. Ukrainalaiset kylät ja paikat saavat ihan eri näkyvyyden kartalla kuin julkaistuissa uutisteksteissä. Ja mikä parasta, tähän karttaa tulee tarkastettua ja suodatettua tietoa pitkälti suomalaisin voimin toteutettuna. Suosittelen tilanteen seuraamista kartan ja YLE:n uutisoinnin avulla.


//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024  Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Torni...