torstai 24. helmikuuta 2022

Rajatapauksia - pallottelua Venäjän kanssa

 

Palloliikennettä kaakonkulmalla 23.2.2022

Aamu uutisia sulatellessa tuli katsottua jälleen tuota lähialueenkin signalointia. Pieneksi yllätyksekseni huomasin, että radioamatöörit olivat lähes tulkoon hävinneet kartalta Kannaksen ja Pietarin suunnalta: vain automaattisia sääasemia ja joitakin poikkeuksia oli kartalla nähtävissä. Mielenkiintoinen yhteensattuma Ukrainan konfliktiin peilattuna.

Jokainen armeijan toimintoihin tutustunut tietää, että tykistö käyttää säälaskelmiin mm. radiosondien (ilmapallot) tuottamaa dataa. Tänään noita radiosondeja on ollut liikkeellä samanaikaisesti Suomessakin; runsaammin kuin pitkään aikaan. Aamupäivän kuvaan oli valikoitunut jo neljä eri sondia, jotka ylätuulet mukavasti kuljettivat idän suuntaan. Kaikki ilmassa lentävät radiosondit eivät todellakaan liity puolustusvalmiuteen millään tavalla, vaan ovat meteorologisia mittalaitteita ihan rauhanomaisessa tarkoituksessa. Tämä on hyvä muistaa kun asiaa pohtii.

Ilmapalloihin liittyy myös "hauskoja" muistoja työuralta kaakkoisrajalta: 1980-luvun puolivälin jälkeen tuli jälleen pieni "boomi", jossa lähetettiin ilmapalloilla itärajan ylitse erilaista kirjallista materiaali. Suurin osa materiaalista oli uskonnollista, mutta myöhemmin mukaan keksittiin laittaa myös hieman ns. epäsiveellisiä julkaisua, joilla oli toki kysyntää Neuvostoliitossa. 

Muistan kerrankin, kun olin suorittamassa tähystystehtävää, kuinka pohjoisella taivaalla huomio kiinnittyi markkinapalloryppäisiin. Aluksi luulinkin, että kyseessä oli markkinahumussa karanneet pallot, mutta sitten selvisikin, että kyseessä oli postilähetykset itään. Muutaman viikon päästä ensimmäisestä havainnostani osasin olla jo valmiina, ja kun sopivat lännenpuoleiset tuulet puhalsivat, oli palloja jälleen ilmassa. 

Jälkeenpäin olen kuullut ihan muissa yhteyksissä, että ainakin osa pallojen hyötykuormasta päätyi käyttöön kohdealueella. Näin ainakin osa paikallisista sanomalehdistä / medioista asiaa kommentoi tuolloin.

Laitoin vuoden 2019 Rajavartiolaitoksen perinnetietokeräykseen liittyen parikin juttua ja dokumenttia mm. näihin pallojuttuihin liittyen, mutta eivät läpäisseet ilmeisesti sisäistä sensuuria, kun tulivat bumerangina takaisin. 

Nämä pallojutut ja muutamat muutkin mielenkiintoiset tarinat aion tässä jatkossa referoida tänne blogisivustolle tunnuksen "Rajatapauksia" alle. Internettihän ei unohda mitään, joten kyllä historiaa on hyvä täydentää vielä kun asiat ovat muistissa.

//ARi\\


PS: kuvassa näkyvä tutka-anteeni (oikea alakulma) on tullut näkyville. Ei mitään poikkeavaa siltä osin. Signaalimittausteni mukaan Viipurin alueen valvontatutkat ovatkin olleet jo pitemmän aikaa 24/7 -valmiudessa, eli valvonta toimii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...