keskiviikko 16. helmikuuta 2022

Tutkanmetsästystä ja avointa dataa

 


Ruotsin STRIL tutka / Sentinel-1 imagery. 

Ukrainan sotilaspoliittisen tilanteen alkaessa kiristyä yhä suuremmissa määrin vuodenvaihteen jälkeen, heräsi jälleen kiinnostus perinteiseen signaalitiedusteluun ja -tarkkailuun. Pienen tutustumisen jälkeen löysin internetin kiehtovasta maailmasta lukuisia tapoja tehdä tätä tiedustelutoimintaa.

Perinteiseen radiosignaalien jäljestämiseen riittää hyvin pelkkä internetyhteys, sillä maailmalla on paljon internettiin kytkettyjä ohjelmistoradioita (SDR), joita voi kuunnella suoraan nettiselaimen kautta. Mikäs sen mukavampaa. Jopa useiden digitaalisten signaalien analysointi onnistuu näiden SDR-purkkien kautta. 

Radiosignaalien lisäksi sain käsiini mielenkiintoisen artikkelin, jossa kuvattiin hyvin tarkasti "Ympäristösatelliittien" (SAR) käyttöä, kun paikannetaan esim. aktiivisia ohjusyksiköitä: Patriot / USA, S-400/ Venäjä, Type-381/ Kiina, FCS-3 / Japani jne.. Käytetty menetelmä perustuu ohjustutkien käyttämään taajuualueeseen NATO:n G-bandilla (4.0 - 6.0 GHz). Kyseinen taajuusalue sattuu mukavasti SAR-satelliittien käyttämän C-bandin (4.0 - 8.0 GHz) sisälle, mikä mahdollistaa "urkkimisen" hienosti.

Idea asian osalta on lyhykäisyydessään se, että kun SAR-satelliitit luotaavat maapalloa omilla lähettimillään, ne saavat muun havainnoinnin ohella myös häiritsevistä signaaleista omilla taajuuksillaan. Tässä tapauksessa aktiivinen ohjuslavetti omalla signaalillaan aiheuttaa tuon häiriön. Kun kaksi SAR-satelliittia kulkee sopivasti häiriön ohitse, niiden havainnoista voidaan havaita kyseisen häiriölähteen (ilm. ohjuslavetti) paikka hyvinkin tarkasti. Toki havaintoja pitää tarkastella aina kriittisesti, sillä samoilla taajuuksilla toimii muitakin toimijoita kuin armeijat. Eli kaikki ohjuslavettihavaintoja ei pidä niellä pureskelematta. 

Itse olen seuraillut puhtaasta uteliaisuudesta Suomen lähialueen tutkahäiriöitä tässä valossa. Ja kuten kuvassa näkyy, on Itämeren alueella monia voimakkaita tutkasignaaleja. Onneksi kaikki eivät ole ohjuslavetteja, vaikka tn. aika moni niistä on kuitenkin joku sotalaiva, jossa on myös ohjusten laukaisuun ja torjuntaan tarvittavaa radiosignaalia. Kuvassa tuo kohde sijaitsee punaisen ja purppuran raidan risteyskohdassa.

Katsotaan mitä mielenkiintoista tulevat viikot tuovat tullessaan näiltäkin osin.


@ri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...