keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

Kasvihuoneilmiöstä

 





Sääilmiöistä ja tapahtumista keskusteltaessa nousee nykyisen ilmastopolitiikan siivittämänä aiheeksi usein kasvihuoneilmiö. Mikä se on tai miten se syntyy, tuntuu jäävän monilta tiedostamatta. Laitan tähän muutamia huomioita asiasta, koska kasvihuoneilmiö liittyy olennaisesti avaruussäähän ja sitä hallitsevaan kaasujättiläiseen, aurinkoon.

Maapallon oma ilmakehä toimii siis "Telluksemme" suojakilpenä tai -kuorena, kuinka vaan. Itse asiassa ilmakehä toimii kuin kasvihuone. Ilmakehä päästää lävitseen auringon säteilyenergiaa, sitoen samalla osan lämmöstä sisälleen. Tämä on kasvihuoneilmiön perusta.

Kasvihuoneilmiö, josta monet asiaa ymmärtämättömät haluavat päästä kokonaan eroon, eivät tule ajatelleeksi että ilman kasvihuoneilmiötä maapallon keskilämpötila olisi -18 C! Lämpö siis karkaisi avaruuteen. Kasvihuoneilmiön johdosta maapallon keskilämpötila on n. +15 C. Voidaankin sanoa, että kasvihuoneilmiö on maapallolle ja sen asukkaille hyvä asia, sillä se pitää maapallon lämpötilan elämälle suotuisana.

Tässäkin asiassa on kuitenkin se "varjoinen" eli toinen puoli: omalla toiminnallamme olemme lisänneet kasvihuonekaasuja, mikä osaltaan lämmittää maapalloa. Näistä kaasuista tärkein on hiilidioksidi (CO2), jonka pitoisuudet ovat kasvaneet melkoisesti. Erään arvion mukaan nämä päästöt ovat kasvaneet viimeisen sadan vuoden kuluessa yli 30 %. Ja se on paljon se. Mittausten mukaan CO2-pitoisuus ilmakehässä on nyt n. 0.038% - korkein arvo nykyisessä mittaushistoriassa.

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...