torstai 18. maaliskuuta 2021

Radiokelit ja avaruussää hallintaan

HUOM: kuva ei päivity!
http://www.hamqsl.com/solar.html



Radioviestinnän kanssa touhutessaan on hyvä tarkkailla muutakin kuin ilmatieteenlaitoksen tarjoamaa sääennustetta. Viestinnän kannalta onkin oleellisempaa se, kuinka hyvin käytetty radiotaajuuden aallonpituus heijastuu maapalloa ympäröivistä kerroksista. Ei niinkään se, kuinka lämmin ulkona. Toki tuo jälkimmäinenkin seikka on hyvä tarkastaa, kun lähtee viestikalustoa ulkoiluttamaan vaikka jonkin pedition merkeissä.

Aurinkolla on se suurin merkitys siihen, miten ja kuinka nuo radioaallot käyttäytyvät. Ja tämä vaikuttaa suoraan siihen millaisia radioyhteyksiä on odotettavissa. Radiokelien havainnointiin ja ennustamiseen on nykyään olemassa runsaasti erilaisia vaihtoehtoja - internet on luonnollisesti se runsaudensarvi, joka tarjoaa sen tärkeimmän eli ajantasaiset tiedot eri mittausarvoista auringon ja sen säteilyn osalta.

Tarjolla on monia kaupallisia ohjelmistoja radiokelien ennustamiseen, mutta hyviä ennustuksia pystyy tekemään kyllä kun tarkkailee auringon "rytmiä" eli mitä siellä tapahtuu ja mitä odotetaan tapahtuvan lähiaikoina. Ennustaminen on luonnollisesti se vaikein osa - tämän hetkisen tilanteen voi parhaiten tarkastaa avaamalla radio ja kuuntelemalla vaikka mitä kuuluu; eri aaltoalueilla on paljon radiomajakoita ympäri maapalloa, joita kuuntelemalla voi hyvin päätellä kulloistakin radiokeliä.

Mikäli tämä ei riitä, voi helposti tarkastaa tilannetta vaikka kuvan mukaisesta "bannerista" joka löytyy mm. osoitteesta http://www.hamqsl.com/solar.html Laita tähän hieman kuvausta siitä, kuinka tuota kuvaa kannattaa lukea ja erityisesti mitkä arvot ovat niitä kriittisiä radioviestinnän osalta. Tieoa on kerätty internetin eri lähteistä. Ilmatieteenlaitoksen sivuilta löytyy paljon tietoa aiheesta avaruussää ihan kotimaan murteella. Kannattaa käydä tutustumassa mikäli aihe kiinnostaa.

  • Ensi kannattaa tarkastaa bannerin yläreunasta, että kyseessä on tuore infosisältö päivämäärän mukaan: joillakin sivustoilla voi olla päivittymättömiä bannereita, jotka johtavat helposti harhaan. 
  • SFI. Solar Flux -Indeksi. Arvo vaihtelee välillä 62,5 - 300.   - 2800 MHz:n taajuudella (10,7 cm) mitattu auringon säteilyn voimakkuus. Hyvä indikaatio F-kerroksen ionisaatiotasosta (F1 ja F2 kerrokset mahdollistavat suurimman osan HF-alueen kaukoyhteyksistä  Mitä suurempi numeraalinen arvo on, sitä suurempi on ionisaatiotaso ja sitä korkeampi on myös käytettävissä oleva taajuus. Tämä arvo mitataan kolme kertaa vuorokaudessa ja viimeisin mittaustulos raportoidaan bannerissa.  SFI korreloi arvon 304A:n kanssa (katso 304A alempaa). 
  • A-indeksi: Planetaarinen (maapallonlaajuinen) A-Indeksi. Arvot vaihtelevat välillä 0 - 400.
    • Tuottaa päivittäisen keskiarvon geomagneettiselle aktiviteetille. Keskiarvo, joka muodostetaan vuorokausittain kahdeksasta kolmen tunnin välein otetusta mittausarvosta (nanotesloina), jolla kerrotaan maan geomagneettisen kentän epävakaudesta. 
    • Käytettäessä K-Indeksin kanssa kertoo seuraavaa: 
      • Jos molemmat ovat koholla, niin geomagneettinen kenttä on epästabiili ja HF-signaalit ovat alttiina äkillisille muutoksille. Yllättävät keliavaukset mahdollisia.
      • Korkea K- ja matala A-Indeksi yhdessä: yllättäviä, odottamattomia geomagneettisen kentän häiriöitä, jotka voivat aiheuttaa voimakkaita mutta lyhytaikaisia häiriöitä HF-radiokeleihin, myös Auroraa.
    • Arvo päivitetään kerran vuorokaudessa. 
  • K-indeksi: Planetaarinen (maapallonlaajuinen) K-Indeksi. - arvot välillä 0 - 9.   
    • Mittaa häiriöitä maan magneettikentän vaakakomponentissa. Magnetometrillä kolmen tunnin välein mitattu arvo ilmoitetaan nanotesloina ja tulos konvertoidaan ns. osatekijäksi (kyseisen mittauskerran edustajaksi).
    • Käytettäessä A-Indeksin kanssa auttaa ennustamaan kauemmaksi tulevia HF radiokelejä. Päivitetään kahdeksan kertaa vuorokaudessa. 
  • X-Ray. Röntgensäteet. Arvot vaihtelevat välillä A1 - X20
    • Maahan osuvien kovien röntgensäteiden intensiteetti, voimakuus. Törmäävät ensisijaisesti D-kerrokseen (HF-signaalien sulautuminen, imeytyminen eli vaimeneminen). Kirjain kertoo röntgensäteiden suuruusluokan (A, B, C, M ja X) jossa A on arvoltaan matalin. Numero määrittelee säteilyn tason. Päivitetään kahdeksan kertaa vuorokaudessa. 
  • 304A. 304 Ånströmiä. Arvot vaihtelevat välillä 0 - Tuntematon.  
    • Auringosta tulevan kokonaissäteilyn suhteellinen määrä 304 Ångströmin aallonpituudella (30,4 nanometriä),  joka säteilee ensisijaisesti ionisoituneesta heliumista auringon fotosfäärissä. 
      •  Solar Dynamics Observatoryn EVE-instumentillä mittaamana SOHO-satelliitistä SEM-instrumentiltä saatavan datan avulla
      • Tämä vastaa noin puolesta iononosfäärin F-kerrosten ionisaation kokonaismäärästä. 304A korreloi SFI:n kanssa.
    • Päivitetään 24 kertaa vuorokaudessa.
  •  Sig Noise Lvl. Signaalihäiriön taso. Laskettu arvo.
    • Laskennallinen arvo joka kertoo kuinka paljon häiriötä (S-yksiköissä) muodostuu aurinkotuulen ja geomagneettisen toiminnan yhteisvaikutuksena. Mitä aktiivisempi ja häiriöisempi aurinkotuuli on, sitä suurempi on häiriö.  Päivitetään 48 kertaa vuorokaudessa.

 

73 //ARi\\


...-.-

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...