maanantai 1. maaliskuuta 2021

5G - säteilyturvallisuus... (3)

5G by Elisa

 

5G:n turvallisuus on viime aikoina saanut kovasti huomiota osakseen: tietoturvallisuutta on käsitelty laajasti, mikä onkin ymmärrettävää kun ottaa huomioon sen, kuinka merkittävän alusta kaikelle tietoliikenteelle nyt rakentuva 5G-verkosto tuo tullessaan; lisäksi salaliittoteoreetikot ovat tuoneet esille 5G-tekniikan tuomat vaarat säteilyturvallisuuden osalta.

Tässä pitää hieman vetää mattoa alta noiden salaliittoteoreetikkojen osalta ja pyrkiä selventämään miten vaarallista tuo verkon ja päätelaitteiden tuottama säteily oikeasti on. Tässä kannattaakin tukeutu tunnustettuihin fysiikan lakeihin ja puolueettomien tutkimuslaitosten tuloksiin aiheesta.

Tuo pelottava sana, SÄTEILY, on se tekijä, mikä aiheuttaa sekaannuksen, kun puhutaan säteilyturvallisuudesta. Ennen kuin alkaa vääntämään asiasta sen enempää mitään syvempiä teorioita kannattaa selvittää itselleen säteilyn kaksi perusolemusta: ionisoiva ja ionisoimaton säteily.

IONISOIVA säteily: ionisoiva säteily on peräisin esimerkiksi erilaisista röntgenlaitteista, joilla on tarpeeksi energiaa pystyäkseen irrottamaan elektroneja atomista tai niitä ionisoivista molekyyleistä. Tämän prosessin seurauksena ionisoiva säteily voi vahingoittaa ihmissoluja ja aiheuttaa siten erilaisia terveysongelmia kuten syöpää.

IONISOIMATON säteily: matkapuhelimien, radiolaitteiden, mobiiliverkkojen jne. aiheuttama säteily on ionisoimatonta, eikä siten aiheuta suoranaista vaaraa käyttäjilleen muuttamalla ihmisten atomeja tai molekyylejä. Toki tästä huolimatta vahva radiotaajuinen (RF) säteily, joka voi olla peräisin esimerkiksi suuritehoisista pulssitutkista. Toinen kotoisampi esimerkki on tuttu mikroaaltouuni, joka perustuu suuritehoiseen säteilyyn. Mikron tuottama säteily saa vesimolekyylit liikkeelle, värisemään, mikä lämmittää ruokaa syntyvän kitkan seurauksena.

Säteilyturvallisuuteen on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota viranomaisten taholta; niin matkaviestimet kuin radioamatöörien asemat ovat saaneet omat turvallisuusrajat tuottamiensa säteilyenergioiden osalta. Näitä sääntöjä ei ole tehty hetken mielijohteesta ja niistä löytyy kattavasti tieto vaikka Säteilyturvallisuuskeskuksen (STUKES) sivuilta. Radiotekniikan osalta tuore selvitys radioamatöörien osalta on myös hyvä lähdemateriaali asian tutkimiselle.

Monien kotiverkkojen varustelusta löytyy myös oma Wi-Fi -laite, muodossa jos toisessa. Tunnettuahan on, että nämä laitteet toimivat samoilla taajuuksilla kuin mikroaaltouuni. Älä siis mielellään asenna omaa Wi-Fi-laitetta ja mikroaaltouunia samaan tilaan, jolloin ne häiritsevät tehokkaasti toisiaan. Erityisesti tämä näkyy mikron ollessa päällä kotiverkon pätkimisenä / hidastumisena. No, onneksi nuo mikrot ovat yleensä vain lyhyitä aikoja kerrallaan päällä, eikä Wi-Fi:n ole raportoitu haittaavan mikroaterioiden valmistumista. Vaikka siis molemmat laitteet toimivat samoilla taajuuksilla ei Wi-Fi-laite aiheuta ympäristöön lämpövaikutuksia.

Matkaviestimien ja verkkojen osalta määrittelyt säteilyturvallisuuden osalta on suunniteltu rajoittamaan sekä tukiasemien että mobiililaitteiden suurinta säteilytehoa. Tästä johtuen operaattorien on varmistettava, että tukiasemien kokonaissäteilyn maksimitehotaso pysyy säädetyllä alueella. Samoin myös mobiililaitteiden suunnittelijoiden on otettava huomioon omat rajoituksensa "kännyköiden" ja muiden verkon komponenttien osalta.

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, on säteilyturvallisuuden osalta tehty ja varmasti tehdään jatkossakin paljon eriasteisia tutkimuksia. Erityisen kiinnostuksen kohteena on luonnollisesti ollut se, aiheuttaako ja jos aiheuttaa niin missä määrin "kännykän" käyttö syöpäriskiä käyttäjälleen. Toistaiseksi on tunnustettu, että RF-säteilyyn saattaa liittyä jonkin verran syöpäriskiä, mutta todisteet eivät vielä riitä täysin vahvistamaan asiaa. Tehtyjen tutkimusten perusteella on joissakin maissa uskallettu jo antaa suosituksia mm. korvanappikuulokkeiden (handsfree) käytön välttämiseksi sekä tietysti lasten "kännyköiden" rajoittamiseksi.

Loppuyhteenvetona voidaan todeta, että julkaistuista tutkimustuloksista ei ole pystytty kiistatta osoittamaan syy ja seuraus -yhteyttä ihmisten matkapuhelimien käytön ja syöpäkasvaimien osalta. Koska aukoton näyttö on vielä saamatta, jatkuu kiistely myös kännyköiden riskien osalta tulevaisuudessakin. Toivottavasti keskustelu saadaan pysymään asialinjoilla ja tieteellisiin faktoihin perustuvana.

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...