lauantai 13. maaliskuuta 2021

Yhteys Lontooseen ja Tokioon

 

Olivia 8x250 mode, yhteys Lontooseen 

Näin talvipäivän ratoksi kun nuo radiokelitkin ovat olleen hieman tahmeat päätiin ottaa haasteen vastaan ja kokeillakin kuinka yhteydet onnistuisivat Olivia -modulaatiolla. Viikonloppuna yleensä on asemia enemmän kuulolla, joten onnistuminen näillä harvinaisemmillakin modulaatioilla pitäisi onnistua.

Olivia on siitä hyvä yhteysmuoto, että se kulkee luotettavasti erittäin huonoissa heijastuksissakin. Radion audiosta ei välttämättä kuulu juuri mitään, eikä kuvaruudun vesiputousnäytöllekään tule juuri näkyvää signaalia, mutta teksti-ikkunaan tulee vasta-aseman tekstit - usein jopa ilman virheitä!

Toinen hyvä puoli Olivia modella on se, että samalla kun radio lähettää omaa yhteyspyyntöä CQ:n muodossa, voi vapaasti askarrella kaikkea muuta samalla työasemalla. Vaikka kirjoittaa blogia tai lukea nettijuttuja. Välillä pitää toki tarkastaa tuo "radioikkuna", sillä siellä voi olla asema odottamassa, vaikka radion kautta et "äänihälytystä" olisi huomioinutkaan.

Tänään tuli pidettyä aamun kokeiluna neljä Olivia -yhteyttä. Modulaationa oli tarkalleen ottaen Olivia 8x250. Ei nopein Olivia mode, mutta kulkee heikoissa signaaleissa hyvin. Ensimmäinen yhteys meni Mustanmeren maisemiin RV6HU:n kanssa, toinen heti perään Berliiniin, DM2AUO kanssa. Pienen viiveen jälkeen pidin sitten Lontooseen pitkän QSOn (useita vuoronvaihtoja), M0ZZM:n kanssa. Ja kuin kermana kakunpäälle tuli heti Lontoon jälkeen asema Tokiosta kutsumaan jaksolle. Yhteys JA1RZD:n kanssa syntyi raportein 599/319. Minulla oli käytössä 30 Wattia vertikaaliantenniin ja Japanissa oli käytössä 300 Watti 5-elementtiseen Yagiin. Tämä selittää osin tuo signaalivoimakkuuden eron radiokelien lisäksi. Mutta erityisen huomattavaa on se, että Ken kertoi lukevansa signaaliani 100 %, vaikka raportti oli 319 (luku 3, vahvuus 1 ja tone 9).

73 // ARi \\





Olivia 8x250, yhteys Tokioon


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...