sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Mitalihumua radiorintamalla

SM-pystit ja "avain" by OH5KUY / ex-OI5R

Vuosi on taasen siinä vaiheessa, että vuoden 2020 kotimaan radiokilpailujen tulokset on saatettu julki. Itse osallistuin viime vuonna SM-cuppiin (6 osakilpialua) niin sähkötyksen (CW) kuin RTTY (RadioTeleType) modulaatioilla QRP, eli alle 5 Watin teholuokassa. 

Työskentely näillä pikkutehoilla kotimaankin kilpailuissa on hieman haastavaa, kun sitä hyötysignaalia ei ole hukattavaksi yhtään huonoihin liittimiin, antenneihin tai syöttöjohtoihin. Radiokelien tuomille heijastuksillehan sitä ei voi mitään; ne ovatkin samat kaikille osallistujille.

Suuritehoisten asemien seassa "touhutessa" joutuu näin pikkutehoilla tullakseen kuulluksi käyttämään hieman erilaisia taktiikoita kuin 100 Watin tehoilla "ajellessa". Jokaiselle teholuokalle löytyy onneksi kannattajansa. Kansainvälisissä kilpailuissa haaste sen kuin nousee, kun siellä isoimmat "tykit" työskentelevät ns. "kiloWatti" -luokassa.

Vuoden 2020 kilpailun työskentelin Rajan -joukkuessa, johon ei muita jäseniä koko vuotena tullut, joten loppujen lopuksi kilpailu tuli hoidettua aika itsenäisesti. Näin ollen vanhasta viisastuneena piti korjata myös nuo viralliset tulokset omiin nimiin tunnukselle OH5KUY. 

Perinteitä kunnioittaen olen sähkötyksen osalta käyttänyt kilpailussa perinteistä "pumppuavainta" automaattiviritysten sijaan. Joku "koiranleuka" voisi ajatella, että pitää antaa näin tasoitusta muille. No, vaikka kyseessä onkin kilpailusuoritus, jossa pyritään parhaaseen mahdolliseen tulokseen olen ottanut nämä kilpailut enemmänkin haasteena itselleni, sekä pyrkinyt hieman tuomaan haasteita muillekin kilpailuun osallistuville asemille.

Tänä vuonna (2021) ei onneksi tarvitse miettiä, osallistunkin RVL:n edustajan vai itsenäni SM-Cup -kilpialusarjaan. Tuon kilpailupumpunkin (kuvassa) voi jättää nyt hyllylle lepäämään ja ottaa varastosta toisen perinteisen mallin tilalle.

Niin, jos jotain kiinnostaa niin tänäkin vuonna oltiin kotimaan Cupissa omissa sarjoissa komeasti pronssimitaleilla.

//ARi\\


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...