torstai 7. helmikuuta 2013

Tappajatiaiset - talitiainen vs. urpiainen

Runsaasti palstatilaa lehdistössä saanut havainto talitiaisten poikkeavasta käyttäytymisestä on tuonut hieman kyseenalaista julkisuutta lintulautojen "kunkulle", talitiaiselle.
Kautta aikojen on ollut tunnettua, että tiaiset ovat melkoisen fiksuja lintuja ja oppivat selviytymään täällä pohjolassa ankarista olosuhteista huolimatta. Linnuthan ovat selvinneet hengissä jo ennenkuin ihminen keksi alkaa ruokkia niitä talvikuukausina.
Talitiaisen osalta on tunnettua kuinka se tulee koputtelemaan ikkunaruutuun, jos ruokaa ei ruokintapisteellä ole saatavilla. Tarvittaessa ikkunoiden kittisaumat saavat kyytiä samoin kuin nuo perinteiset maitopullon korkit.
Siemenet ja rasvat muodostavat tiaisilla pääravinnot näin talviaikaan. Aikojen saatossa on ravinnon saamiseksi opittu myös uusia käyttäytymismalleja kuten ylimääräisen ruoan varastointia, ampiaisen pesien tuhoaminen ulkorakennuksista jne.
Nyt havaittu ja raportoitu toisten lintujen pyydystäminen ravintolisäksi aiheuttaa suuren kysymysmerkin. Miksi mennä näin vaikean ruoan kimppuun kun ja jos on helpompaakin ravintoa saatavilla ruokintalaudoilla. Eihän tiaiset kuulu ns. petolintuihin - ainakaan vielä. Kyllähän tiaisista kookkaimmalla, talitiaisella, on varmasti voimaa pienempien nokkimiseen hengiltä. Jokainen, joka on seurannut lintulaudan elämää, on huomannut kuinka talitiaiset runsaslukuisimpana osaavat kyllä pitää puolensa ja olla ilkeitä jopa lajikumppaneitaan kohtaan.
Nyt esille tulleissa tapauksissa näyttää vahvasti siltä, että kooltaan pienemmät urpiaiset ja hieman suuremmat keltasirkut ovat joutuneet tiaisten nokittaviksi sen takia, ettei voimia taisteluun ja pakoon ole enää ollut; salmonella on vienyt voimat. Salmonella on iskenyt myös viherpeippoihin, keltasirkkuihin ja punatulkkuihin. Näistä oudosti käyttäytyvistä, "kesyistä" linnuista tulee talven myötä runsaasti havaintoja. Usein ihmisille on suuri kauhistus kun kertoo, että syy on siinä omassa ruokintapisteessä. Talviruokinnan hyvä tarkoitus on kääntynyt päälaelleen.
Ruokintapisteet ja niiden ympäristöt tulisi pitää puhtaina. Salmonella leviää lintujen ulosteiden mukana ja voitte kuvitella kuinka paljon ulostetta tulee kun suuri lintujoukko käy paikalla ruokailemassa. Yksikin sairas lintu voi tuhota suuren populaation.
Kaikesta huolimatta pidetään ruokintapisteet kunnossa ja poistetaan kuolleet linnut. Kuolleita lintuja ei kannata mennä nostelemaan ilman suojakäsineitä. Muovipussiin laitettuna linnut on helppo hävittää muun talousjätteen mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...