tiistai 1. syyskuuta 2009

Pietari: turvallisesti

Lienee hyvä syy laittaa hieman tähänkin näkösälle noita yleiseen turvallisuuteen liittyviä asioita. Eihän näitä koskaan liian usein tuoda esille. Ennen matkaa on toki hyvä kerrata nämäkin asiat siinä, missä tavaratalojen ja muistomerkkien sijainnitkin.
Nämä ohjeet on koostettu Pietarin esittelylehtisen sivuilta, joten niillä on siten paikallinen näkemys asiaan.
Taskuvarkaat: keskustan ruuhkaiset kadut ovat suosittuja paikkoja taskuvarkaille. Useimmiten taskuvarkaat ovat ryhmittyneet ruuhka-ajoiksi julkisten kulkuvälineiden vaihtopaikoille tai sisäänkäynneille. Erityisesti metron sisäänkäynnit ovat useimmiten listalla. Jokainen ruuhka-aikaan vilkkaalle metroasemalle jonottanut tietää kyllä miksi. Jos vain mahdollista, niin ruuhka-aikoja kannattaa välttää. Metro ei toki kannata pelätä, koska se tarjoaa nopean ja helpon tavan liikkua kaupungissa. Niin, ja ovathat nuo metroasematkin omia taideteoksiaan.
Taskuvarkaiden kiusaamiseksi ei kannata mitään arvokasta jättää taskuihin tyrkylle. Puhelimet ja rahapussit ovat niitä halutuimpia tuotteita varkaiden keskuudessa. Hyvä tapa onkin ottaa taskuun vain hieman paikallista käyttörahaa ja jättää osa rahoista esim. hotellin tallelokeroon tai sitten johonkin muuhun sopivaan paikkaan, niin etteivät kaikki rahat kulje samoissa kansissa.
Ennen matkalle lähtöä muista ottaa valokopio niin passin kuvasivulta kuin viisumistakin. Paikalliset poliisit (miliisit) ovat kiinnostuneita kansalaisista ja voivat tulla sinultakin utelemaan dokumenttiä. Tuolloin on parempi toimia noilla valokopioilla kuin esittää aitoa passia. Passi kannattaa jättää suosiolla hotellin säilytykseen - sieltähän sen sitten saa mikäli sitä tarvitsee esim. pankissa valuutanvaihdon yhteydessä. Luottokortilla toimittaessa hotellin automaatilta, on helpoin tapa nostaa lisää paikallista valuuttaa. Itse olen nostanut kymmeniä kertoja luottokortilla kadun automaateilta pieniä käteissummia, eikä koskaan ole ollut mitään ongelmia.
Omalla käytöksellään voi sitten loppupelissä aika paljon vaikuttaa siihen tuleeko ryöstetyksi vai ei. Ei ole järkevää mennä kovaäänisesti kehumaan itseään väkijoukkoon tai muutoin huutelemaan. Alkoholin kanssa pitää olla sopivassa suhteessa, sillä yksinäinen, hieman humaltunut henkilö tarjoaa parhaan kohteen rosvoille. Mikäli mahdollista, niin aina olisi hyvä olla mukana jossain kaveriporukassa, ettei tule sitä vaikutelmaa, että on yksin haahuilemassa katuja pitkin.
Mikäli kättää matkatoimiston palveluja on hyvä laittaa oppaan ja/tai paikallisen toimiston puhelinnumero valmiiksi kännykän muistiin. Huono juttu ei ole lisätä listoille myöskään paikallisen edustajiston, konsulaatin, numeroa. Niistä on apua silloin kun jotain odottamatonta sattuu.
Ennen matkalle lähtöä käy tutustumassa viimeisimpiin kuulumisiin vaikka seuraavan sivuston kautta.
Sieltä löytyy oppaita yli 50 kaupungista ja ne voi ladata pdf-muodossa lueskeltavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...