sunnuntai 21. huhtikuuta 2024

Talviruokinta jatkuu, linnut kiittävät

Pähkinä purtavaksi mustarastaalla 19.4.2024

 Nopeimmat puutarhurit ehtivät jo Pääsiäisen "helteillä" kokoamaan ja keräämään pois talven lintujen ruokintapisteet pihoilta. Mikäli säätilat olisivat jatkuneet odotetun kaltaisina, niin tuo toimenpide olisi ollut enemmän kuin hyvä. Itsekin ehdin jo haravoimaan vanhat jätökset ruokintapisteeltä ja siirtämään osan rasvaruokinnoista lähimetsän reunaan nautittaviksi. 

Viikonlopun lumimylläkän jälkeen olikin hyvä, että tärkeimmät ruokintapisteet tuli vielä jätettyä ns. tulille ja jopa maaliskuun alennusmyynnistä tuli vielä varattua hieman siemeniäkin kokonaisedulliseen hintaan. En tosi tuolloin uskonut, että kaikki varatut siemenet menisivätkin tässä huhtikuun mylläkässä, mutta hyvä niin. Nyt onkin ollut melkoinen kulutushuippu ruokintapisteellä ja sen lähiympäristössä.

Tinttien rasvalautakin on saanut runsaasti uusia kävijöitä hieman harvinaisimmista rasvaruokinnalla käyvistä lajeista: rautiainen, punarinta, vihervarpunen, tikat, mustarastaat ja tietysti tiaiset ovat kuluttaneet loppuja rasvoja parempiin nokkiin. 

Myös siemenruokinnalla viihtyvät lajit ovat olleet näkyvässä osassa pihassa kun suuri peipposparvi, sekaparvi peippoja ja järripeippoja, on puhdistanut siemenistä hangenpintaa ja pälvipaikkoja. Myös lähimetsikön sepelkyyhkypariskunta on mieltynyt piharuokailuun. 

Nyt kun linnun kokoontuvat suurin joukoin ruokinnoille onkin mielenkiintoista seurata, josko seassa olisi jokunen harvinaisempikin yksilö. No, tämän hankijakson harvinaisin ja hieman yllättäväkin laji on ollut paikalla vieraillut valkoselkätikka. Olisikohan mahdollista pesintää tiedossa lähialueella ?

Näillä näkymin tulen jatkamaan ruokintapistettä vähintään Vappuun ellei pidempäänkin - nämä säätilat ovat sen verran haasteellisia ennustaa, että hyvä varautua kaikkeen.


@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...