maanantai 22. huhtikuuta 2024

Valonnopeudella Mustolasta

 

Valoa Mustolaan - yksi kuituoperaattoreista

Myös omakoti- ja muutkin pientaloasukkaat pääsevät kohta nauttimaan viestinnässään valonnopeudesta! Kuituoperaattori, Valoo, on tuonut alueelle muutakin kuin mainokset ja aloittanut kuituprojektin sisätila-asennuksilla niissä kiinteistöissä, joihin valokuituyhteys on tilattu. Myöhemmin roudan hävittyä ja lumien sulettua tulevat sitten nuo muut kuituverkon työt alueelle.

Tämä onkin suuri edistysaskel tiedonsiirron vauhdittamiseksi Mustolassa. Kun operaattorit hylkäsivät ja poistivat kalliiksi käyneet kupariliittymät (ADSL), jäikin monelle vaihtoehdoksi nettisurffailun osalta ottaa käyttöön tilalle tarjottu 4G tai 5G -liittymä. Omat haasteensa näissäkin, vaikka operaattorit lupailivat niiden nopeuksista ja käyttöönoton helppouksista paljonkin. Moni käyttäjä törmäsi varmaan siihen tosiasiaan, että ilman ulkoista antennia tuo tarvittava signaali jää liian heikoksi, jolloin yhteyksien laatu kärsii hitaudesta. Toki ruuhka-alueilla myös samanaikaisten käyttäjien määrä voi laskea yllättävän paljonkin yhteyksien nopeutta. Perus surffaajalle ja sähköpostin lukijallehan tuo ei välttämättä näy, mutta kun katsoo televisiokuvaa tai lataa vaikka videoita, niin asia korostuu heti.

Itse olen tullut toimeen operaattorin vaihtotarjouksena tulleella 4G -liittymällä, enkä sitten lopulta hankkinut ja asentanut mitään ylimääräisiä antennejakaan. Antenneja on tontilla jo ihan tarpeeksi eikä uusia välttämättä tarvita. Ja olihan tiedossa jo 4G-purkkia ottaessa, että muutaman vuoden sisällä tulee sitten valokuitu käyttöön 😁. Yllättävän hyvin on pärjännyt näinkin ja jopa TV-palvelut ovat toimineet yllättävänkin hyvin. 

Hyvää on kannattanut odottaa ja odotetaan vieläkin. Asia on edennyt omalla painollaan sitten vuodesta 2021 kun ilmoitin halukkuuteni valokuituun ja tein ns. esisopimuksen asiasta. Joulukuussa 2022 sitten operaattori ilmoitti, että alueelle aloitetaan rakentamaan kuituverkkoa 👍. No, Lappeenranta on iso alue, joten ihan ensimmäisessä vaiheessa ei kuiturakenteet tulleet Mustolan suunnalle. Elokuussa 2023 sitten tuli varmistus, että halukkaita talouksia on löytynyt tarpeeksi myös Mustolasta, joten verkkoa laajenee tännekin. 

Kevään myötä, huhtikuun alussa, alueelle tuli tienvarsimainos aloitettavasta kuituprojektista ja eipä aikaakaan kun jo heti kuun puolivälissä tulivat asentajat laittamaan rasioita paikoilleen. Asennus olikin erittäin nopea toimenpide. Siinähän laitettiin valmiiksi sisärasia, josta tuo kuituyhteys sitten jaetaan käyttöön ja ulkorasia, joka yhdistää talokuidun sitten varsinaiseen valokuituverkkoon. Rasioiden osalta näkyy pakkauksessa olevan valmistajana NOKIA, mutta tarkempi tutkimus osoittaa tehtaan sijaitsevan jossain KIINAssa 🤔. Eli kiinalaista tekniikkaa tämäkin kokonaisuus.

Nyt käännetään katseet näiltä osin tulevaan kesään tai syksyyn ja odotellaan koska vihreä valo syttyy kuituboxiin. 😊 Vielä en sanoudu irti 4G-yhteydestä, vaikka kyllähän nuo sähköpostit kulkevat hyvin HF-radioverkossakin tarvittaessa.


@ri

Kuitupäätteet valmiina odottamassa kytkentää 18.4.2024


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...