Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin kuin kotimaan sotilastiedusteluun liittyen. Tämä jälkimmäinen aihe onkin ollut pitkään hyvin julkisuudesta pimennossa pidetty aihe - ja syystäkin.
Useat Puolustusvoimien päälliköt ja korkeat virkamiehet ovat tehneet omat muistelmansa heti virkauransa lopussa tai jotkut jopa vielä virassa ollessaankin, mutta tiedustelupuolen tuotantoa on harvoin saatu kirjoista lukea. Tosin Helsingin Sanomat uutisoi vuosia sitten kyllä erikoisreportaasin merkeissä Viestikoelaitoksesta, mikä kirvoittikin monenlaiseen kommentointiin ja oikeudenkäynteihin artikkelissa käytetyistä dokumenteista ja muusta tietosisällöstä. Niin, ja onhan noita "vanhoja" tiedustelupäälliköitä päässyt myöhemmin oikeusasteeseen asti vastaamaan mm. kotiinsa vietyjen salaisten asiakirjojen osalta.
Eilen "Posti-Pekka" toikin muhkean paketin, josta sain oman kappaleen kevään ehkä mielenkiintoisimmasta kirjasta: "Käsikirjoitukset eivät pala" Itselläni on hieman rajapintaa kirjan päähenkilöön 1990-luvun lopulta, jolloin sain tai pääsin olemaan yhteydessä Viestikoelaitoksen suuntaan. Tuolloin ohjelmistoradiot ja muut tekniset "vempaimet" tulivat kuvaan myös radiotekniikan osalta. Oli kuulemma kuulunut huhuja, että Rajalla olisi tehty tai jopa kokeiltu digitaalisia lähetelajeja ilman rautamodeemeja pelkän äänikortin ja skanneriradion avulla. Huhut kertoivat, että myös tuolloin suojaamatonta VIRVE-liikennettä oli monitoroitu näytösluontoisesti 😎 No, joka tapauksessa tuolloin pääsin hipaisemaan kuuluisuutta, kuten joku on joskus todennut.
Ukrainan sotaa hieman eri näkökulmista valottavat teokset ovat taas mielenkiintoisia niiden autenttisten kuvausten ja tietosisällön osalta. Itseäni kiinnostaa erityisesti tuon sotimisen informaatioympäristö viestiteknisten ratkaisujen osalta. Nythän monia asioita on päästy jälleen testaamaan ns. aidossa toimintaympäristössä tässä mittakaavassa. Niin, ja onhan tuo vihollinen nyt se, jota vastaan sotimista on vuosikymmeniä harjoiteltu muutoinkin kuin karttojen äärellä 😁
Lukemisiin. Kyllä se painettu kirja on parempi kuin äänikirjat, joten tuetaan myös tätä kulttuurimuotoa.
@ri
ISBN: 978-952-382.784-4 |
ISBN: 978-952-04-5289-6 |
ISBN: 978-951-52-6069-7 |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti