torstai 11. huhtikuuta 2024

Keväinen tuulahdus - lämpöennätys rikottu!

Mustolan lämpöjä viikolta 15/2024

 Kolean jakson ja pienten lumipuhurien jälkeen päästiin keväässäkin oikein kunnolla eteenpäin. Heti Pääsiäisen jälkeen alkoivat tuulet ja paineet olla suotuisia keväiselle henkäykselle. Tästä henkäyksestä päästiinkin sitten nauttimaan oikein kunnolla keskiviikkona, 10.4.2024, jolloin Lappeenrannan Konnunsuon mittausasemalla tehtiin mittaushistoriaa, kun huhtikuun lämpötilaksi saatiin peräti +20.1 C, mikä on historian varhaisin ajankohta jolloin on rikottu +20 C. Kyseessä siis Ilmatieteenlaitoksen mittaushistoriaa vuodesta 1959 lähtien.

Mustolan, omalla, mittauspisteellänikin päästiin keskiviikkona liki +20 C:een. Sen kyllä huomasi ulkona puuhastellessa. Mikäli tuo lämpötrendi jatkuu samanlaisena voisi sanoa, että tänään alkoi sitten tuo terminen kevät, ellei nyt mennä vielä miinuksille loppu kuukauden aikana - toivottavasti ei.

Myös pari ukkosrintamaa, kunnon sellaista, on ylittänyt Suomen viime viikkoina. Saas nähdä mitä tämä lupaa kesän ukkoskauden osalta. Nythän sekin on jo hyvällä alulla.

Lämpimien öiden myötä myös monien lintujen muutto runsastuu - tapahtuu eräänlainen ryntäys, joka sekin näkyy ajoittain noissa säätutkakuvissa. Jos ei muusta, niin ainakin rastaiden lisääntyvästä konsertista huomaa nyt, että yöllä on oltu liikkeellä runsain joukoin.

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...