lauantai 13. huhtikuuta 2024

Keinoäly (AI) ja minä: muuttolintujen matkassa



Keinoäly eli tuttavallisemmin AI on tullut hyödyksemme tai sitten kiusaksemme - kuinka vaan. Ainakin bittitekniikan osalta hyvin monet järjestelmät ja toiminnot perustuvat jonkinasteisen AI:n toimintaan - sitä ei vaan aina tule huomanneeksi.

Itse ajattelin tälle keväälle testailla tuota AI:n toimintaa lintujen äänien tunnistamiseen. Käyttämäni RFJM-sovellus kännykässä toimii ns. alustana tunnistamisen osalta. Sovellushan tuli markkinoille jo reilu vuosi sitten, keväällä, joten se onkin ehtinyt kehittyä tunnistamisessa melkoisesti. Ainakin, jonkun ennakkotiedon mukaan tunnistuksia löytyy reilun 200 lintulajin osalta. Tämähän on hyvä määrä Suomenkin mittapuussa. Ja toki tuo AI kehittyy sitä mukaan kun sillä on hyviä näytteitä laulutaitureista käytettävänä.

Itse tykkään käyttää sovellusta ns. intervalliäänityksessä, jossa äänitän tunnin ajan lintumaailman ääniä. Eli käytännössä jätän puhelimen pihapöydälle tunniksi kuuntelulle 😊 Tunnin jälkeen onkin sitten mielenkiintoista katsoa, mitä AI on kuullut ja onko tunnistukset mahdollisesti sinne päinkään. 

Vertailujen tekemiseksi toki pidän itsekin kirjaa kuulluista lajeista. Muutoinhan olisi mahdotonta sanoa, onko juuri AI:n havaitsemat linnut olleet äänessä. Oman pihan ja lähimetsikön linnuista AI on pystynyt löytämään lähes samat lajit kuin itsekin. Harvassa ovat ns. virhemääritykset. Virhemäärityksissä yleensä tai lähes aina onkin tuo varmuus reilusti alle 80 % lajin osalta: kuten tänään niittykirvisen osalta (kuva ylllä). Tämän aamun tunnin aikana tuli havaituksi 11 lajia. Toki lähistöllä liikkui muitakin lajeja, mutta ne eivät pitäneet juurikaan ääntä, joten AI:n oli niitä mahdoton havaita. Myös erittäin heikosti kuuluvat lajit jäävät helposti määrittämättä, mutta siinä astuukin avuksi havainnoijan omat korvat.

Tilanne noilta osin on hieman sama kuin kuunnella sähkötystä radioliikenteessä jonkin sovelluksen avulla. Ne kiinnostavimmat signaalit jäävät usein tunnistamatta ilman omia korvia, joten tekniikalle löytyy vielä haastajansa - onneksi 😁

@ri






Sovellukset niin "Ompuille" kuin Androideille


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...