sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Päivä pihalla - suoritettu

Bongaa päivä pihalla 7.5.2022

7.5.2022 vietettiin jälleen keväistä lintuharrastuksen "superpäivää"; tarjolla oli yleisöretkien lisäksi erityisesti kaksi erikoistapahtumaa: Tornien taisto ja Bongaa päivä pihalla -tapahtumat. Ennakkotietojen mukaan molemmat tapahtumat ovat saaneet suuren suosion mikä varmasti näkyy ilmoitetuissa tuloksissa jo nyt, vaikka viimeinen ilmoittamispäivä on huomenna 9.5.2022.

Itse vietin reilun 12 -tunnin "pihailusta" aktiivisesti lintuja havainnoiden n. 6h 30 min. Siinä ohessa ehti tekemään hyvin piha- ja puutarhahommiakin. Tapahtuman osalta vaikutti heti aamutuimaan, että säätila todellakin suosii ja ensimmäisen metsähanhiparven mentyä pihan ylitse toiveet muhkeasta lajilistasta olivat korkealla. Nopea vilkaisu säätutkaan osoitti kuitenkin karun tosiasian, iltaan mennessä sää olisi huononemassa oleellisesti lähestyvän matalapaineen rintaman myötä: sadetta ja tuulenpuuskia siis luvassa. Tämä toteutuikin, sillä sade alkoi heti klo 16.00 jälkeen jatkuen pitkälle yöhön. Sitä ennen lähestyvä rintaman reuna hieman rymisteli tuulenpuuskien muodossa.

Tavoitteeksi asettamastani 30 lajin määrästä jäätiin aika paljon, sillä lopputulokseen kelpuutin vain 15 havaittua lajia. No, hyvä sekin, kun ottaa huomioon ympäröivät biotoopin ja sääolosuhteet. Monet pihapiiristä tutut lajit loistivat poissaolollaan. Esimerkiksi tutuista pihalinnuista talitiainen, pikkuvarpunen, viherpeippo ja närhi jäivät näkymättömiin. Päivän ehkä mukavimmat yllätykset olivatkin hieman oudommat pihalinnut: hernekerttu ja tiltaltti. Molemmista tuli näin omalta osalta vuoden ensimmäiset havainnot. 

Onneksi tämä koronavuosien mukanaan tuoma tapahtuma on löytänyt aktiivisen osallistujakunnan ja päässyt BirdLife Suomen kalenteriin. Mukava tapahtuma toteuttaa lintuharrastusta ja tapahtuma sopii oikein hyvin Tornien taiston rinnalle.

Päivän valtakunnallisia ja alueellisia tuloksia voi käydä tarkastamassa tästä linkistä.

Ensi vuonna uudelleen näissä merkeissä. Kesäkuussa sitten lasketaankin pöntöissä pesiviä pihalintuja.


//ARi\\ 


Lämpötila Mustolassa 7.5.2022

Lämpötiloissa päästiin yli +15 C asteen, joten näiltä osin ei ollut valittamista pihahommien suhteen. Tosin matalan rintaman lähestyessä yltyvä tuuli ja sade hieman latistivat tunnelmaa.


Tuulen voimakkuus Mustolassa 7.5.2022




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...