lauantai 28. toukokuuta 2022

Lauri Törni - 103 vuotta!








Väinö Linnan kirjoittama teos teki tunnetuksi Kannaksen soturin nimeltä Antti Rokka. Vaikka usein annetaan ymmärtää, että kyseessä on ns. fiktiivinen henkilö, on totuus kuitenkin aivan toisenlainen. Asiaahan on selvitelty historiallisiin faktoihin perustuen ja löydetty ihan oikea "Rokka", jota Väinö Linna teoksessaan kuvaa. Melkoinen soturi hänkin.

Viime vuosina on ollut hienoa huomata, että sotahistoriassa löytyy vielä tutkittavaa ja ennen kaikkea julkaistua tutkimusaineistoa. Monet arkistot ovat avautuneet ja tuoneet käyttöön paljon uutta tietoa aiemmin hieman salaisiksi luokitelluista asiakirjoista.

Yksi viime sotiemme sankareista, Lauri Törni, on saanut myös viime vuosina paljon huomiota osakseen. Olen itse tuon panssariaselajin historian tutkinnan ohessa törmännyt useastikin Törniin eri lähteissä. Melkoisen monipuolinen sotilas, kun ottaa huomioon koko elämänkaaren sotilasasussa niin kotimaassa kuin maailmallakin. Panssarijoukoissa toimiminen oli aika pieni osa sitä sankaritarinaa, jonka Törni suoritti asevoimissamme, erityisesti jatkosodan aikana. Törnihän on paremmin tunnettuna kylmäpäisenä, rohkeana sissinä - sissi joka sai joukkonsa mukaan, ja teki annetut tehtävä (joskus lähes mahdottomatkin) aina kunnialla loppuun saakka.

Yksi kokonaisuus on hyvä vielä mainita, kun tulee puhe Lauri Törnistä. Kirjailija, Esa Sirén, on julkaissut viime vuosien aikana hienon teossarjan juuri Lauri Törnin tekemisiin liittyen jatkosodan kentillä. Sarja käsittää neljä (4) teosta:


  1. Törni Kärkeen (2015)
  2. Törni Iskee (2016)
  3. Törnin sissit (2017)
  4. Törnin hurjat jääkärit (2018)

Teokset on todella hienosti kirjoitettuja kuvauksia, joissa tositarinat on hienoilla fiktiivisillä vivahteilla tuotettu kaunokirjalliseen formaattiin. Näitä kelpaa lukea, jos ei ihan nuo perushistoriateokset kiinnosta. Itse onnistuin aikanaan keräämään koko sarjan kirjastooni. Ensi ajattelin luopua siitä, kuten muistakin lukemistani kirjoista, mutta kun viimeinen osa tuli painosta ulos ajattelin, että tämänhän voisi lukea uudelleen eläkepäivien ratoksi. Onhan tuo "Tuntematonkin" tullut luettua useampaan kertaan.

Törnin syntymästähän tuli tällä viikolla kuluneeksi tasan 103 vuotta. Hieno merkkipaalu tuokin. Tällä viikolla on julkaistu jälleen uutta kotimaista aineistoa Lauri Törnin historian osalta ja lisäksi todella mielenkiintoinen näyttely avautuu Haminan suunnalla.

Alla joitakin blogitekstejäni Lauri Törniin liittyen.


Tuntematon Lauri Törni

Lauri Törni - Vaarallinen tehtävä

Suomen panssarisota (historiaa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"  Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarv...