perjantai 6. toukokuuta 2022

"Vanhassa vara parempi" - kyllä ennen osattiin

FT50R ja FT2D rinnakkain

 Tuli tässä viikolla oikein konkreettisesti todettua tuo otsikon lause: "Vanhassa vara parempi". Kuten usein saadaan todeta eivät nykyiset tekniset laitteet ole kovinkaan pitkäikäisiä. Ne kestävät juuri ja juuri säädetyn takuuajan, jonka jälkeen ne joko alkavat oireilla tai lopettavat toimintansa kokonaan. Huoltaminen ei ole juurikaan kannattavaa, koska kaikki laitteita ei voida edes huoltaa tai niiden huoltaminen on jopa kalliimpaa kuin uuden vastaavan laitteen hankkiminen 😀 

Kaksi verrokkia tekniseen toimivuuteen nostona: viikolla vikaantui tärkeä keittiötyöväline, sähkövatkain. No, takuu oli lauennut jo yli 15 vuotta sitten, joten tuo vikaantuminen oli enemmän kuin hyväksyttävissä. Saas nähdä onko nyt hankittu uusi, saman merkkinen laite yhtä hyvä tekniikaltaan. Vaikka tuotemerkki näkyi olevan sama ei valmistusmaa kuitenkaan ollut enää sama 😕 No, aika näyttää kuinka tässä hankinnassa onnistuttiin.

Kuvan käsiradioiden osalta taas toteutui tuo uuden tekniikan toimivuus tai paremminkin toimimattomuus. Reilu kaksi (2) vuotta sitten ostin mielestäni laadukkaan käsiradion, jossa oli valmiudet uusille digitaalisille modulaatioille. Aikaisemmista Yaesun toimittamista radioista oli pelkästään hyviä kokemuksia. No, poikkeus varmaan vahvistaa säännön, sillä viime viikolla tuo uusi radio meni mykäksi. Ei ainut mykistynyt radio vastaavaa mallia maailmassa, joten mykistymisen syykin selvisi - ainakin osittain. Laitteen CPU eli prosessoriyksikkö oli sanonut työsopimuksen irti, joten laite on käytännössä "hengetön". Korjaus maksaa enemmän kuin uusi vastaava tai paremminkin uusittu versio laitteesta. Takuu sopivasti ummessa, joten ei muuta kuin odottelemaan kesän tai syksyn alennusmyyntejä verkkokaupoissa. Ainut hyvä asia tässä tilanteessa on se, että nykyisen radion kaikki lisäosat ja tarvikkeet sopivat myös uusiin malleihin, joten ihan koko varustusta ei tarvitse uusia.

Kuvassa vasemmalle puolella oleva FT50R käsiradio, myös Yaesulta pääsi nyt palvelemaan tätä odotteluaikaa. Mutta kukapa uskoisi, että kyseinen radio on hankittu jo vuonna 1998 ja nyt vuosien lepäämisen jälkeen sille löytyi sopivasti käyttöä. Laite ehti olla jo välillä hieman unohduksissakin, mutta eihän se siitä välittänyt kun oli turvallisesti omassa myyntipakkauksessaan. Vuoden 1998 -malli ei luonnollisesti tunne nykyisiä digimodeja, mutta kaikilta muilta osin laite on täysin toimiva peli VHF ja UHF -taajuuksille. Laitteen myyntipakkauksessa on jopa tekniset piirustukset, joiden avulla näppärä omistaja voi vaikka korjata vikaantuneen radion. Monessakohan uudessa laitteessa on moiset "skemat" mukana? 

Näillä mennään kohti uusia haasteita päätelaiterintamalla. Sanottakoon vielä, että tuolla hyllyssä on käytössä myös Kenwoodin laitepari vuosilta 1998 / 2018. Molemmat Kenwoodit toimivat vielä mainiosti vaikka niistäkin on toisella ikää jo paljon, mutta on myös ollut lähes koko ajan aktiivisessa käytössä.

73

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...