maanantai 2. toukokuuta 2022

Paikkatieto siirtyy HF:llä (osa 2)

 


Paikkatietoa HF:llä



Edellisessä postauksessani raportoimani paikkatiedon (APRS) siirto lyhyillä aalloilla (HF) on siirtynyt vaiheeseen kaksi: paikkatiedon yhteyteen liitetyt viestit. Perinteisessä VHF (144 MHz) taajuusalueella lähetettävässä paikkatietoviestin rinnalla on voitu lähettää monenlaista muutakin informaatiota: lyhytviestejä ja sääinfoja ym. ym. Miksipä ei sitten HF:lläkin ?

APRS-asemien määrä HF:llä ja nimenomaa VARA-modella on lisääntynyt mukavasti viimeaikoina. Heti Vappuviikonloppuna oli huomattavissa asemaikonien määrän lisääntyminen sovelluksen karttalehdellä ja sama suuntaus näkyy jatkuvan näin arkenakin.

Eilen sain ensimmäisen kuitatun viestin suoraan Itävallasta ja tänään sitten tuli toinen vastaus yhteyskokeiluun aivan Etelä-Espanjasta, asemalta EA7KOH (katso kuvaa).

Automaattiselle säätiedon lähettämiselle tällä alustalla tuskin on kroonista tarvetta, vaikka kyllähän sekin varmasti toimisi, koska muutkin APRS-protokollan mukaiset viestit välittyvät radiotiellä helposti.

73 // ARi \\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...