torstai 19. toukokuuta 2022

Aamunavaus 50 MHz:llä

 

Aamunavaus 50 MHz:llä

Aamuisin on tullut kuulosteltua 50 MHz:n taajuuksia mahdollisten keliavausten osalta. Kesää kohti mentäessä tämä mielenkiintoinen taajuusalue herää yhä useammin eloon ja tarjoaa jopa hienoja mannertenvälisiä yhteyksiä. 

Tälle aamulle oli hieman heijastavia kerroksia käytettävissä, joten asemia kuului eripuolilta Eurooppaa jonkin verran myös täällä Pohjolassa. Ennen Ukrainan sotaa, pidin runsaasti yhteyksiä juuri Ukrainan suuntaan - siellä oli paljon hyvin kuuluvia ja kuuntelevia asemia työskenneltävissä. Tänäänkin kuuluu jokunen asema Ukrainan suunnalta olevan mukana 50 MHz:n aktivoinnissa. 

50 MHz (6 metriä) alueella ei pitäisi normaalisti olla Venäläisiä asemia, koska kyseinen taajuusalue on varattu muuhun käyttöön. No, siitä huolimatta jokunen Venäjän asema aina ruudulle ilmaantuu - lienevät sitten operoimassa jollain erikoisluvalla. Niinhän sitä tuli itsekin tehtyä 1997 kun tuolta Ravansaarelta, Viipurin edustalta operoin 50 MHz:n taajuutta.

Kesää kohti edetään. Auringonpilkut valloittavat ja heijastukset paranevat.


73 //ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...