perjantai 5. marraskuuta 2021

ROS - tehokasta signalointia radioaalloilla

 Venäjällä on saatu kuluvalla viikolla nauttia ns. "Koronavapaista", jotka presidentti määräsi pidettäviksi pahentuneen epidemia tilanteen taltuttamiseksi. Palkallinen vapaapäivä lienee monellekin ihan tervetullut "yllätys". Tälle viikolle ajoittuu myös eräs toinenkin vapaapäiväjakso Venäjälle: the Day of People´s Unity - Kansojen yhtenäisyydenpäivä vapaasti suomennettuna.

RDRClub  on perinteisesti ajoittanut tälle viikolle yhden monista erikoistapahtumistaan digitaalisten lähetelajien osalta. Tällä kerralla on mahdollisuus pitää "hauskaa" kolmen päivän ajan erikoisesti JT65, SIM31 ja ROS -lähetelajeilla. Kaikki hieman sieltä harvinaisemmasta päästä. Mutta tällaiset aktiviteetit ovatkin hyvä tapa houkutella asemia kuulolle ja pitämään yhteyksiä. Ei tarvitse huudela ns. tyhjälle "bandille".

Nyt mukana olevat kolme digimodea ovatkin hyviä valintoja näille aurinkomyrskyjen runtelemille heijastuksille, sillä kaikki toimivat hienosti heikoillakin signaaleilla. Erityisesti tuo ROS-lähetelaji on itsestäni erittäin mielenkiintoinen. Kyseinen lähetelaji pääsi jotenkin unohtumaan välillä, sillä nopea lokikirjan tarkastus osoitti, että viimeisin yhteys kyseisellä lähetelajilla (ROS) on pidetty osaltani 12.5.2012 UA9CQR:n kanssa 14 MHz taajuudella. Siis liki 10 vuotta sitten. Olikin siis aika testailla ROS:n toimivuutta uudelleen.

Tarvittava ohjelmisto löytyi helposti internetin syövereistä, ja asentui odotuksista huolimatta erinomaisesti jopa Windows10 -työasemaan. Muistelen jossain vaiheessa luopuneen ohjelmiston ja ROS:n käytöstä kun vasta-asemia ei ollut ja silloinen versio ei oikein halunnut asentua käytössä olleeseen Windows 8 työasemaan. No, nyt tilanne on toinen: ohjelma toimii ja vasta-asemiakin tuntuu löytyvän. Tätä lähetelajia ei todellakaan kannata hylätä. Mielenkiintoista on myös se, että tuorein ohjemanuaali ROS:n osalta löytyi niin omista kuin internetin arkistoista vuodelta 2010! No, toiminnot ovat samat edelleen, vaikka tuo käyttöliittymä on kokenut pieniä parannuksia vuosien saatossa. Hyvä niin.




ROS:n käyttöliittymä, hieno ja toimiva!

Aloitusyhteydet 10 vuoden jälkeen ROS:lla


de //ARi\\ 73&72


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...