tiistai 16. marraskuuta 2021

EMCOMM - (1) Marssikäsky annettu

 

Harjoitusvarusteet tarkastettuina - mars!

Loppuviikon ja viikonlopun johtavana teemana tämän blogin osalta on valtakunnallinen viestiliikenneharjoitus, EMCOMM-hengessä (Emergency communication = hätäliikenne). Vuoden toinen harjoitus on nyt käsillä ja on aika testata kotimaan EMCOMM-radioverkon toimivuuttaa kriisitilanteessa. Onneksi tuo kriisitilanne on tälläkin kerralla pelkästään harjoitustilanteen toimintaympäristökuvaus, tosin aika realistinen vaihtoehto mahdollisille tapahtumille.

Tämän valtakunnallisen harjoituksen johtaa Pohjois-Karjalan radiokerho ry MPK Savo-Karjalan Joensuun koulutuspaikan tuella. Harjoitusjoukon muodostavat siis radioamatöörit sekä aktiiviset reserviläiset. Harjoituksessa liikennöidään HF-, VHF- ja UHF-taajuuksilla (puhe/data) eri puolille Suomea.

Harjoitustilanne tai harjoitusympäristö on kuvauksen mukaisesti tilanne, jossa internetyhteydet ovat suuressa osin maata poikki. Lisäksi suorat radioyhteydet eivät ole mahdollisia yhteysetäisyyksistä, radiohäiriöistä (radiokeli) ym. seikoista johtuen. Tämän lisäksi myös sähkönjakeluverkossa on häiriöitä ja osia valtakunnasta on joko kokonaan tai osittain ilman kiinteää sähköverkkoa.

Tässä blogissa tule raportoimaan harjoitustapahtumista oman asemani (OH5KUY) toiminnan osalta. Harjoituksen osalta voi asemalleni viestittää sähköpostia osoitteeseen oh5kuy(at)winlink.org Tämä sähköposti on luettavissa radioverkon kautta asemallani. 

Harjoituksessa tarvittava radiokalustoni on lähtövalmiina varusterepussa 24/7/365 ja sen käyttöönottaminen käy nopeasti, sillä kalustolla on tullut harjoiteltua jo vuodesta 1995 lähtien eikä siinä kovin suuria muutoksia ole tapahtunut. Suurin muutos lienee tuon Yaesu FT-817 radion päivittyminen vuosi sitten versioon FT-818 (ks. kuva).

Tässä harjoituksessa asemapaikkani muuttuu Lappeenrannasta Savon suunnalle, Enonkoskelle (kuntanumero OHC-402). Toimin siellä harjoituksen ns. maakunta-asemana Enonkosken osalta. Alue ja toimintaympäristö ovat tuttuja, sillä oma "kesä-QTH" (= kesämökki) sijaitsee samassa kunnassa.

Marssikäsky on siis annettu ja siirryn huomenna, keskiviikkona (17.11) moottorimarssilla kohti Enonkoskea, jossa toimintavalmius saavutetaan viimeistään 18.11 klo 12.00 mennessä. Lumitilanne ja pakkasennusteet vaikuttavat hyviltä, joten edellytykset onnistuneelle harjoitukselle ovat noiltakin osin olemassa. Toivottavasti myös tuo avaruussää suosii viestittelyä, vaikka sopiva haasteellisuus toisi oman mausteensa harjoitukseen.

//ARi\\  73 / 72



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...