Diplomi kotona - nopeaa toimintaa - DSW |
"Vaihtelu virkistää..." - tai näin ainakin väitetään. Siispä, vaihtelun vuoksi tuli käytettyä lauantain aamupäivästä kaksi tunti sprinttikisailun muodossa radioaalloilla. Tällaiset sprinttihenkiset kilpailut ovatkin mukavaa vaihtelua siihen nähden, että perinteisissä kilpailuissa on kilpailuaikaa 12 - 48 tuntia. Itse en juurikaan vuositasolla osallistu kuin 1 - 2 isompaan, kansainväliseen kilpailuun. Isojen kilpailujen osalta tuon vuorokausissa mitattavan "aikamarginaalin" ymmärtää hyvin, koska silloin kaikki maapallon asemat saavat samanlaisia heijastuksia vuorokaudenajasta riippumatta: eli kaikki osallistujat pääset tasavertaisesti nauttimaan siitä kuuluisasta "Greylinesta" eli hämärätie-etenemisestä auringon nousun ja laskun aikaan.
Tällä kerralla tuon sprinttikisan osalta olikin lähetelajina myös sprintin omainen FT4. Siinähän sanomanvaihto on nopearytmistä - aivan sprinttikisan mukaisestikin. Kilpailuaika oli hyvin ns. Eurooppalainen, eli klo 10 - 12 Suomen aikaa. Järjestävänä organisaationa kilpailulle oli Venäjän Digitaaliradiokerho. Näitä FT4-sprinttikilpailuja on vuositasolla neljä kappaletta: kevät, kesä, syksy ja talvi. Itse kokeilin kilpailua näin vuoden lopuille ensimmäistä kertaa. Kokemuksen perusteella kilpailu ei varmaan jäänyt viimeiseksi näiltä osin.
Tämän kilpailutuokion voisi laittaa pitkälti myös harjoittelun piikkiin, sillä ensimmäinen kerta FT4-kilpailussa ja uudella ohjelmistoalustalla, ei ollut ihan helpoimmasta päästä. Toki hetken asiaan kilpailun tuoksinassa tutustuessa alkoi asiatkin automatisoitua.
Itselläni oli kahdesta kilpailuohjelmasta käytössä tuo tutumpi WSJT-X -ohjelmisto, jonka kaukonäköisesti kävin vielä kilpailua edeltävänä iltana päivittämässä. Kilpailuorganisaation sivustolta oli sitten helppo katsoa ohjelmaan tehtävät kilpailukohtaiset asetukset, jotta sanoman vaihto onnistuisi kivuttomasta. Ohjeet olivat hyvät ja yhteydet toimivat heti alkumetreiltä. Toki itse kilpailun aikana tein pientä hienosäätöä ohjelmiston asetuksiin lähinnä lokitoimintojen eli yhteyksien kirjaamisen automatisoinnin osalta. Muutama asia jäi toki kilpailun lomassa vaivaamaan: ohjelmistosta en löytänyt määrittelyä, jolla se olisi ilmoittanut jo työskennellyt asemat - nyt oli liian helppoa mennä vahingossa työskentelemään, jo kertaalleen kyseisellä taajuusalueella työskenneltyä asemaa. No, ehkä tähänkin löytyy ratkaisu.
Nyt kun taajuusalueella oli samanaikaisesti kymmeniä ja kymmeniä enemmän ja vähemmän voimakkaita asemia, huomasin, että tuo WSJT-X -ohjelmisto ei oikein suoriutunut kovinkaan mallikkaasti signaalien avaamisesta - paljon tuli toistoja voimakkailtakin asemilta. Ohjelmiston säädöistä en löytänyt ongelmaan ratkaisua, mutta tätäkin pitää tutkailla jatkoa ajatellen. Ehkä tuo toinen ohjelmisto, MSHV, olisi ollut parempi ratkaisu. Ainakin meteoriittien kautta yhteyksiä pitävät vannovat tämän ohjelmiston nimeen, sillä se koodaa signaalit paremmin. Pitänee testata talvisprintissä sitten tuota MSHV:tä.
Onnistuneen kilpailun osalta on hyvä tuo tulosten nopea saaminen - ainakin omien. Toki nyt on 2 vuorokautta aikaa postittaa kilpailuloki järjestäjien sivustolta löytyvän linkin kautta. Oman lokin postitettua sivusto antaakin hienon raportin omista yhteyksistä sekä tietysti pisteet yhteyksien osalta. Tässä sprintissä oli erikoinen "sanaristikko" taustalla, johon sai sitten osumia vasta-asemien kutsumerkkien perusteella. Kilpailun aikana tuskin kukaan piti itsellään manuaalista ristikkoa, vaan työskenteli kaikki kuultavissa olevat asemat ruudulta. Itseltäni jäi "harmittavasti" kaksi ruutua tyhjäksi, joten ihan täyttä ristikkoa ei reilulla 50 yhteydellä tullut.
Seuraavaa kilpailua odotellessa.
73 //ARi\\
Kahta ruutua vajaa suoritus ;-) |
FT4-Sprint: heijastukset suosivat 14 MHz aluetta, 7 MHz tomi hetken aamulla (siniset) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti