lauantai 27. marraskuuta 2021

Talipalloja pikkulinnuille ja vähän suuremmillekin


 Pakkaset saapuivat ja ilmassa on sitä oikeaa talven tuntua. Tämä onkin optimaalinen hetki aloittaa jälleen siivekkäiden ystävien avustaminen selviytymiseen talven koettelemuksista talviruokinnan avulla. Erilaiset talipallot ja auringonkukka tekevät jälleen kauppansa.

Kaupalliset talipallot voidaan jakaa kahteen pääkastiin: verkollisiin ja verkottomiin. Itse suosin lähes ainoastaan noita verkottomia vaihtoehtoja. Verkollisten pallojen osalta on raportoitu usein siitä, että ne voivat olla vaaraksi linnuille. Kun sisältöä on syöty ja pallon ympärillä ollut verkko löystyy, saattaa ruokaileva lintu helposti sotkeutua verkkoon. Niin, ja tietysti nuo verkot ovat sitten loppujen lopuksi sitä turhaa ongelmajätettä, jota ei ainakaan pitäisi jättää luontoon.

Koska itse suosin verkottomia ratkaisuja, on käytössä erilaisia telineitä talipallojen esille laittoon. Eilen paikallisessa kaupassa käydessäni huomasin ilokseni, että valikoimissa oli tuttu ympyräteline, mutta vaakatasoon asennettuna ja mitä parasta metallisella katteella suojattu. Yksi piti ottaakin heti koekäyttöön. No, käyttöön asti ei teline selvinnyt, sillä jo talipalloja telineeseen asennettaessa tuli ongelmia: normikokoiset talipallot eivät oikein mahtuneet (ilman survomista) telineeseen. Tämä oli ongelmista pienempi. Se suurempi ongelma olikin sitten se, kun teline oli saatu lopulta täytettyä, niin ripustus irtosi pistehitsauksestaan, jolloin telineen käyttö meni mahdottomaksi.

Ensi viikolla pitää käydä kauppiaan luona antamassa hieman palautetta telineestä ja sen rakenteesta. Uutta valitessa pitääkin olla tarkempi ja katsoa ainakin tuon keskirungon hitsaussauman kestävyys jo liikkeessä.

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...