sunnuntai 21. marraskuuta 2021

EMCOMM (6) Tilanne hallinnassa

 

"HattiWatti" valaisee kun sähköt ovat poikki

Valtakuntaa häirinnyt ongelmatilanne on selvinnyt ja toiminnot ovat palautuneet normaaleiksi. Viestiliikennettä häirinnyt vakava ongelmatilanne internetyhteyksiin on selkiytynyt ja tilanne palautunut normaalille tasolle. Samoin valtakunnan sähköverkkoa vaivanneet ongelmat on selvitetty ja sähkönjakelu on palautunut jälleen koko verkoston alueelle Suomeen.

Ongelmatilanteen aikana viestittely siirtyi kokonaan radioverkkoon samalla kun akut ja erilaiset UPS-ratkaisut tarjosivat sähköä laitteistoille. Enonkosken asemalla oli lähes koko harjoituksen ajan käytössä vain tuo pieni Yaesu FT-818 radio, joka toimii myös normaaleilla sormiparistoilla tai erilaisilla akkuratkaisuilla tarpeen mukaan. Yhteydet syntyivät jopa yllättävänkin hyvin. 

Myös radioasemalle kotiutunut Hattivatti eli "HattiWatti" antoi hieman lisää virtaa ja etenkin valaistusta. Ei tarvinnut ihan kynttilänvalossa toimintoja suorittaa. Toki jokaisen operaattorin varustukseen kuuluu varmasti tuo otsalamppu tai ainakin joku muu käsivalaisin.

Radio, joka yleensä unohdetaan kun joku ongelmatilanne sähkönjakelussa on aktiivinen, on tuo perinteinen yleisradiovastaanotin - siis normaali matkaradio, joka toimii paristoilla. Ei ole montaa kesää siitä kun Enonkoskellakin oli myrskyn jäljiltä tuntikausia sähkönjakelu poikki. Eräs paikallinen isäntä kävi ihmettelemässä tilannetta kun ei oikein ollut tietoa peräkylillä, mitä on oikein menossa. Ei tullut stereoihin eikä televisioon virtasta. Neuvoin, että käyttää auton tai traktorin radiota - nämä yleensä löytyvät viimekädessä ja ovat hyvinkin akkuverkon parissa. Isäntä kiitti neuvosta ja lähti virittelemään vastaanottimia.

Harjoituksen osalta tuli jälleen todettua, että tarvittaessa yhteydet toimivat hyvin vaikka sähköt olisivat poikki ja viestiverkkojen (GSM/VIRVE/yms.) olisivat estyneet. Esimerkiksi puhelinliikenteen korvaava C4FM -liikennöinti (digitaalinen puhe) VHF-radiolla onnistui esim. Savonlinnan sairaalan linkkimaston kautta laajalle maakuntiin. Myös helpommin kuunneltavissa oleva analoginen viestiliikenne onnistui hyvin.

Seuraava harjoitus lienee tuolla maaliskuun 2022 puolella. Tuolloin on edessä uudet haasteet ja kujeet. Katsotaan mitä opittavaa tämän harjoituksen osalta on ja yritetään parantaa kokonaissuoritusta tarvittavilta osin.


73 //ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...