sunnuntai 22. elokuuta 2021

SURA - SSTV HF-kokeilu 21.8.2021



Lähetys vastaanotettu - kuvassa "antennifarmia"

 
Projektivastaavat potretissa (huom. kuvassa oma allekirjoitukseni)


Sähköposti toi viikolla mielenkiintoisia "uutisia" Venäjän suunnalta: SURA-projektin tiimoilta oltiin järjestämässä mielenkiintoinen radiotekninen kokeilu, jossa lähetelajina olisivat erilaiset SSTV (SlowScanTV) modulaatiot lähetettynä SURA-antennijärjestelmän kautta. Olin lukenut aikaisemmin kyseisestä kokeilulaboratoriosta joten odotin innolla kuinka tämä kokeilu tulisi näkymää radioaalloilla.

Kokeilun päivämääräksi oli valikoitunut lauantai, 21.8.2021 ja ennakolta oli määriteltynä kaksi kokeilujaksoa: klo 11.00 - 12.00 (SA=Suomen aikaa) ja klo 16.00 - 17.00 (SA). Taajuus oli 4.300 MHz, eli oltiin siellä lyhytaaltoalueen alapäässä. Lähetykset tapahtuivat siis LSB:llä eli alemmalla sivukaistalla.

Kerron hieman enemmän taustoja tästä SURA-laboratoriosta erillisessä blogipostauksessa. Tässä postauksessa keskityn vain kommentoimaan tätä kokeilujaksoa.

Testipäivänä, 21.8.2021, Nizhni Novgorod juhli 800-vuotista taivaltaan. Tämän juhlan kunniaksi UnSU:n Lobatsovskin kansallinen tutkimuslaitos valmisteli erikoisen onnittelun. Onnitteluna oli sähköinen onnittelukortti, joka lähetettiin maailmalle SURA:n erikoisen "antennifarmin" avulla. Ennakkotiedoissa luvattiin lähetteen kuuluvuusalueeksi puolet maapallosta!

Kellon lähestyessä ensimmäisen kokeilujakson alkua olin virittänyt HF-radion annetulle pistetaajuudelle ja antenniksi valikoitui talon päädyssä oleva pitkä, R-8 vertikaaliantenni. Vaihtoehtona oli naapurin pensasaitaa myötäilevä T2FD-dipoli (taitettu moniaaltodipoli), joka oli syöttöpisteen osalta vain noin 2 metrin korkeudessa. Mielenkiintoista, että tämä T2FD osoittaui kuuntelussa paljon paremmaksi kuin vertikaaliantenni.

Tasan klo 08.00 UTC eli klo 11.00 SA alkoi taajuudella kuulua tuttua SSTV-signaalia. Ja hetken kuluttua alkoikin ruudulle tulla näkyviin erittäin selkeää, hyvälaatuista kuvaa. Muista radiolähetteistä johtuvaa häiriötä ei taajuudella ollut. Tosin aamun ukkosrintama sattui ohittamaan juuri testin alkupuoliskolla Lappeenrannan, joten tämä luonnonilmiö oli ainoa, joka aiheutti häiriötä kuunteluun. Onneksi ukkonen oli nopealiikkeinen ja hävisi melko nopeasti maisemista jättäen taajuuden vapaaksi hi..

Ensimmäisen testijakson aikana otin vastaan 29 SSTV-kuvaa, joista suurin osa oli hyvälaatuisia ja selkeitä. Molempien testijaksojen aikana tuli otettu yhteensä n. 50 kuvaa. Toisen jakson aikana iltapäivästä tuntui siltä, että signaalit olivat hieman paremmat kuin aamulla, jolloin ukkonen häiritsi toimintaa paikallisesti. Iltapäivän osalta oli hienoa, että paikalliset operaattorit lähettivät hieman muutakin kuvamateriaalia kuin onnittelukorttia, joka oli ns. pääosassa kuvien osalta. 

Laitoin SURA:n toimijoille kirjallista palautetta kokeilusta ja sen onnistumisesta. Katsotaan tuleeko kirjeeseen palautetta jossain vaiheessa.


//ARi\\  73

PS: onnittelukortin lähettäminen SSTV:llä HF-alueella ei ole ihan ainutlaatuista, sillä Rajavartiolaitoksen täyttäessä 100 vuotta, 2019 lähetin Immolan tukikohdasta Raja100 -onnittelukorttia maailmalle juuri SSTV-modella. Tämän lisäksi onnittelut lähetettiin myös Kansainvälisen avaruusaseman kautta (ISS) aprs-lyhytviesteillä. Jostain syystä RVL:n tiedotusvastaavat eivät halunneet julkaista juttua näistä kokeiluista, vaan ne tallennettiin sähköiseen aikakapseliin OI5R:n tunnuksilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...