tiistai 17. elokuuta 2021

"This is Radio Afganistan"

 

Radio Afganistanin ohjelmainfoja 1980-luvulta

Afganistan on tarjonnut kautta aikojen paljon informatiivistä sisältöä radioaalloilla. Kiinnostusta Afganistanin radiolähetyksiin on varmasti lisännyt valtion melko levottomat ja haasteelliset olot: 1980 -luvulla venäläiset sotajoukot yrittivät ottaa valtiota hallintaan, epäonnistuen siinä; sitten tulivat paikalliset Taleban -liikkeenjäsenet tiukkoine Sharia-lakeineen ja 2000-luvulle tultaessa WTC-iskun jälkeen maata yrittivät hallita USA liittolaisineen, joka sekin epäonnistui.

DX-kuuntelumielessä Radio Afganistan oli sikäli haastava kohde 1980-luvulla, että kuuntelutodistetta (QSL-korttia) oli vaikea saada suoraan asemalta. Joko posti ei kulkenut perille tai sitten asemalla ei vaan ehditty tai osattu vastata kuuntelijoiden lähettämiin kuunteluraportteihin. Itse onnistuin saamaan QSL-kortin tai oikeammin QSL-kirjeen Radio Afganistanilta vasta sen legendaarisen kolmannen yrityksen jälkeen. Tuo kuvan ohjelmalehtinen on osa kirjeen mukana tullutta ohjelmalehdykkää. 

1980-luvulla Radio Afganistan toimi aktiivisesti myös lyhyillä aalloilla ja mikä parasta, lähetyksiä oli peräti kuudella (6) eri kielellä. Itse kuuntelin luonnollisesti erityisesti englanninkielisiä ja venäjänkielisiä lähetyksiä. Soitettu musiikkikin oli melkoisen kansainvälistä tuohon aikaan.

Taleban-hallinnon aikaan myös lähetyksissä tuli suuria muutoksia. Aivan samaan tapaan kuin kuluneen viikon aikana on saatu kuulla: ohjelmatarjonta on yksipuolistunut, käsittäen lähinnä Koraanin lukemista ja ajoittaista "hengellistä musiikkia". Myös radioaseman nimi muuttui, sillä asema ilmoittaa nimekseen nyt "Emarati Islam Afganistan"

Lyhyiltä aalloilta asemaa ei ole oikein löytynyt, mutta taajuudella 1107 kHz on tämä EIA-asema ollut aktiivisesti äänessä. 

QSL-kortin tai kirjeen saaminen voisi olla nyt enemmän kuin työn takana.


73 //ARi\\

PS. alkuperäisiä QSL-kirjeitä ja kortteja en laita julkaisuun, koska niissä esiintyvät henkilöt vaikuttavat edelleenkin Afganistanin suunnalla, enkä halua mahdollisia vaikeuksia heille paikallisen hallinnon kanssa näiden dokumenttien takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...